DAEGU, SØR-KOREA 20110903. VM friidrett 2011 Daegu. Spydkaster Andreas Thorkildsen med bar overkropp tok sølv i spyd under VM i friidrett i Daegu lørdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Poppe, Cornelius

For de som følger verdens beste spydkaster Andreas Thorkildsen (29) på Twitter, har man utover høsten kunnet følge med på Thorkildsens benkpress-prosjekt. Målet var å klare å løfte 200 kg før 2011 ble til 2012. Men prosjektet stoppet på 190 kg. Trener Åsmund Martinsen måtte til slutt si stopp.

Går en grense

— Vi måtte roe de greiene der ned, sier Martinsen til Fædrelandsvennen, og utdyper hvorfor elevens rekord på 195 kg blir stående en stund til:

— Da han begynte å kaste igjen nå, kjente han det litt i skulderen, og da var prioriteringene ganske greie. Han løftet 180 kg på nyttårsaften, det får være greit. Skal man passere 200 kg i benk så må man løfte mye tungt, og da blir belastningen på leddet hvor kragebeinet kommer inn på skulderen ganske stor. Og så går det en grense for hvor tungt man må løfte i benk for å kaste spyd. Og den grensen går ganske mye før 200 kg, sier Åsmund Martinsen.

— Styrke er fint det, så lenge det ikke ødelegger for noe annet. Så når risikoen for skader begynner å bli stor, er det greit å roe det ned.

San Diego

Etter en knallhard sesongoppkjøring hjemme i Norge, er Thorkildsen nå på plass i treningseldoradoet i San Diego. Der er han sammen med Morten Bråten, som har fungert som spydkasterens turntrener/beveglighetstrener, de siste årene. Åsmund Martinsen reiser etter først neste uke.

Han forteller at Thorkildsen tok det med fatning da treneren avblåste jakten på 200 kg i benk.

— Han kjente en periode at han ikke kunne løfte noe særlig, så han tok ingen sjanser. Skulderen hans er forholdsvis viktig for å kunne fortsette å kaste spyd, så vi tok ingen sjanser og roet ned. Dessuten er det ganske mange som har kastet relativt langt uten å ha noen voldsom benkpress-rekord, sier trener Martinsen.