Søndag spiller Strømsgodset og Rosenborg om gullet på sesongens siste dag.

Gullkampen er som oftest avgjort før siste serierunde. Men av og til skjer det, sist i 2005, at kampen om mesterskapet går helt til siste dag. Når Start er med i gullkampen, blir det garantert et nervedrama.

I 1980 lå Start og Bryne på samme poengsum før siste kamp.

– Vi visste at vi ikke kunne regne med noe annet enn at Bryne vant, så vi var nødt til å vinne. Vi ble informert om stillingen i Bryne sin kamp, og de ledet tidlig, sier Steinar Aase i dag.

Naturlig nok husker han det meste fra den spesielle kampen på Kristiansand stadion den dag i dag.

– Uten tvil, sier den gamle spissen, som nå jobber i Branns markedsavdeling.

Serielesen skiftet underveis

Start kom under mot Rosenborg, men snudde til 3-1-ledelse. Likevel kom Rosenborg tilbake til 3-3. – Det var mange på laget som begynte å henge med hodet på 3-3, men jeg har ikke en sånn innstilling til det. Jeg så alltid muligheten for at vi skulle avgjøre det, og det gjorde jeg, sier Aase.

Å score det avgjørende målet i kampen om seriegullet har de fleste norske fotballspillere gjort. Men der vi andre gjerne har gjort det på gressplenen i hagen eller den lokale grusbanen, mens ingen så på, har Steinar Aase gjort det i virkeligheten.

– Det er klart det var en guttedrøm. Når du spiller fotball i Norge, og kommer så langt at du spiller på toppnivå, er det største du kan oppleve å vinne serien og cupen. Jeg har gjort begge deler, sier Aase.

Huskes i Kristiansand

Gullmålet i 1980 gjør at han fremdeles blir mottatt med åpne armer og minnet på kampen, hver gang han viser ansiktet sitt i Kristiansand.

– Det er litt sånn. Som spiss er jobben din å score målene. Du kommer mye i fokus, og det er klart det ble mye fokus i etterkant av den scoringen, sier Steinar Aase, seriemester for Start i 1980. ## Fakta: De ti siste gulldramaene på seriens siste dag:

EKSTASE: I 2005 kunne kaptein Tom Henning Hovi slippe jubelen løs som seriemester, ett år etter nedturen på sesongens siste dag i 2004. Vålerenga ble seriemester, selv om de kun klarte uavgjort mot Odd i Skien. Foto: Olav Olsen, NTB Scanpix

2005: Start ledet serien før siste serierunde, ett plussmål foran Vålerenga. Mens VIF spilte borte mot trygt plasserte Odd i siste runde, møtte Start nedrykkstruede Fredrikstad hjemme på Kristiansand stadion. Vålerenga fikk et mål i trynet i starten, og det så veldig bra ut på Sørlandet, men så slapp også Start inn et mål. FFK økte til 2-0 i Kristiansand, mens VIF snudde til 2-1-ledelse i Skien. Tarjei Dale utlignet for Odd, mens Start reduserte til 1-2 ved Stefan Bärlin like etter pause.Så kom «målet» som den dag i dag vekker harme i Kristiansand. Bärlin hadde en 2-2-ball i nettet, men scoringen ble annullert for offside. Er du fra Krsitiansand, er avvinkingen den verste dommeravgjørelsen du har hørt om. Er du fra Galgeberg eller Etterstad, er det klar offside. For nøytrale er det en kanskje-situasjon. I stedet for 2-2 kunne Fredrikstad score ett til på overtid. Dermed gikk gullet til Vålerenga.

2004: Så godt som dødt løp en runde før slutt. Rosenborg ledet serien på samme sum som Vålerenga og med samme målforskjell, men med flere scorede mål. Kort og godt konkurrerte lagene om hvem som vant mest på siste dag. 23.000 tilskuere på Ullevaal så Vålerenga mot Stabæk, mens 21.000 omkranset Lerkendal da Rosenborg slo Lyn. Dermed gikk gullet enda en gang til Trondheim. Men det manglet ikke på dramatikk underveis. Da Erik Hagen økte Vålerenga-ledelsen til 2-0, sto det 3-1 i Trondheim, og det gjensto ti minutter i begge oppgjørene. To minutter senere økte Daniel Fredheim Holm til 3-0, og VIF ledet serien. Men da matchuret på Lerkendal viste 88.46, stupte Frode Johnsen frem og sikret 4-1-seier for trønderne. Da hadde ikke Vålerenga noe svar.

GULL IGJEN: Det var spennende til siste runde, men 6-2-seier i Bergen feide bort all tvil. Dermed kunne Erik Hoftun enda en gang ta imot denne pokalen. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

2001: Lillestrøm og Clayton Zane gjorde en nesten usannsynlig god sesong og fulgte Rosenborg, som på denne tiden abonnerte på seriemesterskapet, helt til døren. Før siste serierunde lå LSK ett poeng bak Rosenborg, men de hadde på papiret en lettere kamp i siste serierunde. LSK skulle møte Tromsø på Åråsen, mens Rosenborg måtte reise til Bergen for å møte Brann. I Bergen var det massemønstring for å hjelpe den gamle fienden Lillestrøm, men på banen totalkapitulerte Brann og tapte 2-6. Da hjalp det lite at Lillestrøm gjorde sin jobb og slo Tromsø 3-1. Denne serieavslutningen huskes også godt for fallskjermhopperen som hoppet gjennom (!) tribunetaket på Åråsen og ble sittende fast. 1992: Tre poeng skilte Rosenborg på første– og Kongsvinger på annenplass før siste serierunde og de to skulle møtes. Ultradramatisk, tenker kanskje du, men det virket ikke slik – ikke engang der og da. RBK hadde 11 flere plussmål enn KIL, så bortelaget måtte vinne med seks mål på Lerkendal for å bli seriemester. 6-0 ble det også, men andre veien. Rosenborgs totale dominans i norsk fotball ble behørig befestet den ettermiddagen.

1990: Fire lag kunne ta gull før siste serierunde. Rosenborg ledet på 41 poeng, Tromsø hadde like mange, men langt dårligere målforskjell. To poeng bak fulgte Brann og Molde. I tillegg skulle Rosenborg og Brann møtes på Lerkendal, så Brann hadde et visst håp om sitt første seriegull på 27 år. Tromsø spilte 0-0 på Åråsen og Rosenborg slo Brann 2-0. Den store dramatikken handlet i stedet om bronsemedaljene, som til slutt gikk til Molde etter en sen utligning i bortekampen mot Fyllingen.

MOSSEHELT: Nils Espen Eriksen var best når det gjelder. I hvert fall i seriefinalen i 1987. Foto: NTB Scanpix

1987: Få som var i live den gangen har glemt den enorme oppbygningen foran «seriefinalen» i Molde. MFK mot MFK. Moss ledet serien på målforskjell foran Molde med én kamp igjen, men de to lagene skulle møtes på gamle Molde stadion i siste kamp. Carsten Bachke og Geir Henæs scoret hvert sitt mål og Moss vant 2-0, selv om Molde førte det meste av kampen. Den største av alle store gullhelter for Nils Arne Eggens Moss-lag var keeper Nils Espen Eriksen. Han sto som en levende vegg. Romsdals Budstikke ga ut ekstravisen «Gull-Ekstra» den lørdagskvelden. Den planlagte banketten i Molde ble en tam affære. Ikke engang kaken ble oppspist. – Det var kjøpt inn for seier, men den banketten var en skikkelig nedtur. Det var mye verre enn å tape en cupfinale. Det sølvet går det ikke an å sette pris på. Andre sølvmedaljer har smakt mye bedre. Det går ikke å se på sølvet som noen seier. Jeg vet ikke hvor medaljen er, heller, sa Jan Berg til Romsdals Budstikke i 2011. 1985: Også et av de få årene der serieoppsettet ga en ren seriefinale. Lillestrøm ledet med ett poeng på Rosenborg da én kamp gjensto, men de to lagene skulle møtes på Lerkendal i siste seriekamp. Ny tilskuerrekord ble satt og 28.569 betalende tilskuere fikk se det de aller fleste av dem hadde kommet for å se, at Rosenborg tok hjem sitt første gull på 14 år. Etter en nervekamp var det Trond Sollied som kunne stange inn kampens eneste mål, et kvarter før slutt.

1980: Kun to poeng skilte de fire beste lagene før siste runde. Start og Bryne lå a poeng før siste kamp, men sørlendingene hadde overtaket på målforskjell. Serieledelsen skiftet flere ganger i siste runde, da Start aldri klarte å riste av seg Rosenborg hjemme på Kristiansand stadion. Bryne gjorde jobben sin mot Moss, og Start kom under 0-1, før de snudde til 3-1. Men RBK kom tilbake til 3-3 og Bryne var igjen virtuell seriemester. Ni minutter før slutt dukket Steinar Aase opp og sendte Start i føringen, både i kampen og på tabellen. Dermed gikk gullet til Sørlandet.

1979: Viking ledet serien, ett poeng foran Moss, da én runde gjensto. Siddisene gjorde jobben og vant 3-0 over Rosenborg hjemme på Stavanger stadion. Da Moss heller ikke klarte mer enn uavgjort i sin kamp mot Bodø/Glimt, ble ikke innspurten så dramatisk som den kunne ha vært.

SEIERSMÅL: Svein Otto Birkeland (til h.), her i aksjon mot Steinkjer, sikret seriegullet for Start i 1978. Foto: NTB Scanpix

1978: Når Start er med i kampen på siste dag, blir det alltid dramatisk. Slik var det i aller høyeste grad i 1978, da Lillestrøm gikk inn i siste runde som serieleder, med en langt bedre målforskjell enn Start på samme poengsum. Tom Lund ga Lillestrøm ledelsen mot Vålerengen på Åråsen, mens Start ikke fikk gjennombrudd mot Bodø/Glimt i sør. Geir Karlsen spilte en stor kamp i VIF-målet og Vålerengen snudde til 3-1-seier over LSK. Dermed ble Svein Otto Birkelands mål i Kristiansand helt avgjørende og Start tok sitt første seriemesterskap.