OSLO SPEKTRUM (aftenposten.no): Utøvernes pris er blant de aller, aller gjeveste å vinne på Idrettsgallaen. Anerkjennelse fra andre topputøvere veier tungt.

De 250 utøverne som hadde stemt ga en delt seier mellom Suzann Pettersen og Magnus Carlsen.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til om Carlsen ville anerkjennes som idrettsutøver, mye på grunn av at juryen, med toppidrettssjef Tore Øverbø i spissen, hadde droppet å nominere ham til prisen årets mannlige utøver.

Dette fordi Norges sjakkforbund ikke er en del av Norges Idrettsforbund, og sjakk blir dermed ikke anerkjent som en idrett av NIF.

I stedet nøyde de seg med å nominere ham til prisene i åpen klasse og årets navn.

I forkant av gallaen avviste Øverby at det ville være flaut for juryen om utøverne kåret Carlsen til årets utøver.

— Nei, nei, det er det ikke. Vi har full respekt for alle vinnere. Årets mannlige utøver er det som ligger nærmest opp til idrett, mens åpen klasse er litt mer åpen.

Suzann Pettersen vant i fjor majorturnering i golf, og jager førsteplassen på verdensrankingen. Magnus Carlsen vant som kjent sjakk-VM.

— Det er helt fantastisk å stå her sammen med kongen selv. Jeg har dyp respekt for det Magnus har gjort i år. Dette er den kuleste prisen, tusen takk til alle utøverne. Denne veier mye tyngre enn mange av pokalene som står på min hylle i alle fall, sa Tutta.

Også Carlsen var naturlig nok glad for den anerkjennende prisen.

— Tusen takk til alle deltagerne som har stemt på meg og Suzann, det er veldig gøy å få denne anerkjennelsen. Jeg er veldig sportsinteressert, og følger med på alt dere gjør. Jeg må innrømme at jeg ikke er så veldig golfinteressert selv, men det går ikke en dag uten at manageren min (Espen Agdestein) forteller meg hvor stort det er det du gjør, sa Carlsen til sin medvinner.

På den røde løperen før gallaen startet, var det en ferieglad og fornøyd Tutta som snakket med pressen.

— Jeg har kost meg hjemme i tre uker nå, men ser frem til å sette meg på flyet i morgen, og få skikkelig grønt gress under beina igjen.

Spilleren som utover høsten viste seg å være verdens beste kvinnelige golfspiller, har ikke ligget på latsiden i løpet av jule- og nyttårsdagene.

- Jeg har fått trent mye, men hadde jo håpet at jeg skulle fått gått litt på ski.

Hun ville imidlertid ikke avsløre hvem det var hun hadde stemt på som vinner av utøvernes pris.

— Nei, det holder jeg hemmelig. Men det er like vanskelig hvert år. Det var så mange gode prestasjoner i vinterverdensmesterskapene i februar. Og så har du det som skjedde utover året, med Magnus Carlsen nå helt til slutt, sa hun før gallaen.

Underveis ble hun altså hedret sammen med Carlsen.

Selv om fjoråret ble en stor suksess for Tutta, ser hun frem til å utvikle seg videre i år.

- Det store målet for året er å ta over førsteplassen på verdensrankingen, men jeg har mange delmål før den tid.

Magnus Carlsen på sin side var ikke veldig interessert i å snakke med mediene før gallaen startet. Han var kveldens raskeste over den røde løperen, ikke minst til skuffelse for de mange fotografene fra diverse aviser og ukeblad.

Vi fulgte Idrettsgallaen direkte i vinduet nedenfor:

$(document).ready(function(){$(".mm-livestudio-wrapper").parent().attr("class", ""); });initLivestudio(186);