Nå går Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ut og advarer mot denne utviklingen. FIFAs sikkerhetssjef, Chris Eaton, forteller at de kriminelle gjengene er svært aktive, og nå mener han spillere, ledere og andre som har noe å si om det som foregår må få en form for vitnebeskyttelse.

Han sier at FIFA også planlegger å sette opp en telefonlinje med tanke på at de som har noe å meddele, om, for eksempel, mistenksom oppførsel, skal ha et sted å henvende seg uten å måtte stå fram i full offentlighet.

– Vi ønsker å ligge i forkant og manipulere de som manipulerer. Vi ønsker også å skremme dem som driver med kampfiksing, eller som planlegger noe slikt. FIFA er innstilt på å beskytte både mennesker, klubber og selve sporten vår. Vi står samlet mot dem som prøver å ødelegge og som er helt uten samvittighet, sier Eaton.

Sikkerhetssjefen, som jobbet i Interpol i 12 år før han gikk til FIFA, forteller at kriminelle gjenger som kjøper opp klubber, håper å kunne bestemme kampresultater på bakgrunn av sitt eierskap.

– Vi ser at klubber på lavere nivåer blir utsatt for voldsomt press fra kriminelle miljøer. Vi ser også at det foregår en form for menneskehandel med spillere på disse nivåene, men dette forekommer først og fremst i mindre rike land, sier Eaton.

Han sender ut et varsel til de kriminelle miljøene som truer med å infiltrere fotball, og sier at FIFA kommer til å kjempe mot disse miljøene med alle midler. (©NTB)