Langfredag møter Pål Kammen (24) og Ruben Villarroel (21) verdenseliten i PC-spillet Counter-Strike: Global Offensive i København. Trondhjemmerne, som spiller sammen på laget LGB eSports, deltar på Copenhagen Games og kan vinne over 100.000 kroner i helga.

— Målet er å bli blant de tre beste. Det er vanskelig, men vi har troen på at vi kan greie det, sier Kammen til adressa.no.

Kjemper om 100.000 kroner

Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) er et førstepersons skytespill hvor konkurransene utkjempes med fem personer på hvert lag. For en måned siden deltok Pål Kammen og Ruben Villarroel på en stor turnering i Polen (se bildet øverst i saken). Der røyk nordmennene ut i gruppespillet.

Trøndere: Pål Kammen (24) og Ruben Villarroel (21) kjemper om store pengepremier i København. Sammen med seg har de lagkamerater fra Stavanger, Molde og Sverige. Foto: PRIVAT

— V i har brukt tiden etter det til å spille så mye som mulig på nett. Da trener vi fra 18 til midnatt, tre til fire ganger i uka, sier Kammen.Elektronisk sport (esport) har eksistert siden rundt år 2000. De siste to-tre årene har esport opplevd en eventyrlig vekst, godt hjulpet av streamingteknologi og en generell digitalisering av samfunnet. Konkurransen i Polen, hvor Kammen og Villaroel deltok i midten av mars, hadde over én million samtidig seere, opplyser arrangør Michal Blicharz i ESL. Organisasjonen ESL har over flere år bygd seg opp ved å stå for de største esport-tuneringene i verden.

— I 2008 var 10.000 seere på nett et ok tall. Siden 2014 har vi hatt 10.000 personer på plass live for å se på matchene, og det ville vært flere dersom vi hadde hatt flere seter i arenaene.

Lever av å leke

Pål Kammen jobber på SFO på Steindal barneskole i Trondheim, og studerer barnevernspedagogikk. Studiene har han tatt permisjon fra for å satse på å bli blant de beste i verden i CSGO.

— Vi trener hardt for å komme opp på nivået til de fem beste i verden, sier 24-åringen.

For toppspillerene er det mulig å leve av esporten. Lønn fra lag, personlige sponsorer, penger fra streaming og salg av effekter kan gi inntekter opp mot en stabil norsk månedslønn.

Ruben Villarroel har allerede tatt steget fullt ut, og lever av hobbyen. Han bor i Danmark og betaler regningene sine ved hjelp av inntekter fra streaming. Mens 21-åringen spiller kan hundrevis av publikummere følge ham ved hjelp av tjenesten Twitch. Det gir reklameinntekter som går rett til Villarroel.

Stor norsk kontingent

Pål Kammen og Ruben Villarroels lag LGB Esports er ett av 16 spesielt inviterte lag til konkurransen i Danmark. For trønderne begynner konkurransen fredag. I dag, skjærtorsdag, holder Copenhagen Games en kvalifiseringsturnering slik at mer ukjente lag skal kunne ta steget opp.

Selv om LGB er det norske flaggskipet, har fem andre norske lag tatt sjansen på å reise nedover for å kvalifisere seg. Drømmen er å slå gjennom internasjonalt, og få tilgang til deltakelse på andre, store konkurranser.

I februar kunngjorde TV2 at tv-kanalen skulle satse på norsk esport. Samlet premiepott for eSport-konkurranser var i 2014 på flere titalls millioner dollar, ifølge Michal Blicharz.

— Esport er inne gullalderen nå. Vi er i ferd med å bli vant med å se fulle stadioner rundt om i verden med millioner som følger med på nettet, sier han.

FAKTA: ESPORT

Esport står for elektronisk sport. Brukes om konkurranser i ulike typer dataspill. En av grenene er lagspillet Counter-Strike: Global Offensive. Spillet er et såkalt førstepersons skytespill hvor man konkurrerer fem mot fem. Det kreves store individuelle ferdigheter, relasjonelle ferdigheter i lagspill og taktisk organisering for å hevde seg på internasjonalt nivå.

Laget LGB eSports er ansett som det beste norske laget og konkurrerer i København i påsken. LGB består av:

Pål «Polly» Kammen (24) fra Trondheim

Ruben «Rubino» Villarroel (21) fra Trondheim

Håvard «Rain»Nygaard (20) fra Stavanger

Joakim «Jkaem»Myrbostad (21) fra Molde

Maikel «Maikelele» Bill (23) fra Eskilstuna i Sverige