OSLO: – Denne hendelsen får ikke slike følger. Avslutningen i Afghanistan følger en bredere dagsorden, der vi har en plan som deles av NATO, den internasjonale operasjonen og afghanske myndigheter. Vi har satt 2014 som en dato for overføringen av sikkerhetsansvaret til afghanerne skal være gjennomført. Denne enkelthendelsen påvirker ikke det, sier Støre til NTB.

Utenriksministeren tror nok at det på kort sikt kan bli reaksjoner den ene eller andre veien for situasjonen på bakken i Afghanistan.

– Bin Laden hadde både tilhengere og motstandere i Afghanistan. Men hans død er et uttrykk for at al-Qaida er blitt svekket. NATOs og ISAFs arbeid har langt på vei lykkes, i og med at Afghanistan ikke lenger er et oppmarsjområde for internasjonal terror, sier Støre.

Ti års jakt

Han legger til at ti års jakt på mannen som planla verdens verste terroraksjon er avsluttet, og at det er noe man må hilse velkommen.

Utenriksministeren sier det bare blir spekulasjoner å mene noe om hvorvidt al-Qaida vil trappe opp sin terrorvirksomhet for å motvirke effekten av at lederen er blitt drept av amerikanske elitesoldater.

– Dette er et fragmentert nettverk som er spredd over hele verden, og som har vist at det kan slå til på ulike vis. Men den type aksjoner som vi så 11. september, krever det lang tid å planlegge, så jeg tror ikke det er slike vi står overfor, sier Støre.

Om situasjonen for de norske styrkene i Afghanistan sier Støre at beredskapsnivået i fiendtlige omgivelser må være høyt hele tiden.

– De som har ansvar for dette, antar jeg er sin oppgave bevisst. I Afghanistan legger vi sikkerhet som premiss nummer én, og jeg går ut fra at alle følger med på det som skjer, sier utenriksministeren.

Endrer ikke

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier at bin Ladens død ikke endrer Norges engasjement eller planene for avslutningen i Afghanistan.

– Slik jeg ser det nå, får det ingen slik virkning. Den annonserte såkalte sommeroffensiven til Taliban har allerede ført til høynet beredskap hos våre styrker. Men vi må nok også belage oss på at al-Qaida-tro kretser vil vurdere muligheten for aksjoner, sier forsvarsministeren.

Heller ikke hun vil spekulere på om bin Ladens død vil føre til en opptrapping fra al-Qaida, som et slags bevis på at nettverket fortsatt kan planlegge og gjennomføre terroraksjoner.

– Vi skal være forsiktige med å spekulere om slikt, men det kan ikke utelukkes, sier Faremo.

Bygge landet

Høyre tror heller ikke Osama bin Ladens død vil få noen følger for krigføringen i Afghanistan.

– Det er viktig å understreke at dette ikke vil ha noen betydning for Norges og det internasjonale samfunnets engasjement i Afghanistan. Vårt mål vil fortsatt være å bygge opp en fungerende statsstruktur for å hindre at landet igjen skal bli et arnested for terrorister, sier Ine Eriksen Søreide (H), leder av Stortingets utenrikskomité.

SV håper bin Ladens død vil sette fart i diskusjonene om tilbaketrekking fra Afghanistan.

– Det er positivt hvis dette fører til en omlegging av Afghanistan-strategien og en raskere uttrekking av amerikanske styrker, sier parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell til NTB.

Fremskrittspartiets Morten Høglund gratulerer USA og mener drapet på Osama bin Laden er en lettelse for alle som tror på en verden fri for terrorisme.

Partiet Rødt mener at det er ingen grunn til å fortsette krigføringen i Afghanistan med bin Laden ute av spill.