Opplysningene kommer fram i en ny rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som flere nyhetsbyråer siterer torsdag.

Her heter det at inspektørene hindres i å undersøke hva som har foregått ved det militære anlegget Parchin fordi det pågår «utstrakt aktivitet», noe som ifølge nyhetsbyrået Reuters er en henvisning til en opprenskning.

I november i fjor hevdet IAEA at Iran kan ha hatt et militært atomprogram fram til 2003, og kanskje også senere. Byrået mistenker at det er gjort prøvesprengninger på Parchin med tanke på å utvikle atomvåpen. Byrået krever nå at deres inspektører må få tilgang til militærbasen umiddelbart.

Men Iran avviser anklagene. Landet ønsker bare å gi inspektørene adgang som del av en avtale som omhandler forholdet mellom IAEA og Iran.

IAEA hevder i sin nye rapport at prosessen med å anrike uran ved et annet anlegg har skutt fart. Antall sentrifuger som brukes til å anrike uran ved det underjordiske anlegget Fordow, er mer enn doblet. Det betyr at prosessen kan trappes kraftig opp. (©NTB)