OSLO: – I dag er gatene i Oslo fylt av kjærlighet, sa kronprins Haakon, som holdt den første appellen foran folkemengden.

Statsminister Jens Stoltenberg sa i sin appell at han er uendelig glad for at folk i en vond tid går ut på gatene med blomster og lys for å verne om demokratiet.

– Her står vi ansikt til ansikt med folkeviljen, sa statsministeren, og så ut over folkemengden som strakte seg så langt øyet rakk.

Sterkest inntrykk gjorde kanskje AUFs leder Eskil Pedersen som befant seg midt i terroren på Utøya fredag. Han skalv i stemmen da han framførte appellen sin, til stor applaus.

Og blant alle dem som lyttet var også Gro Harlem Brundtland, som skal ha vært et av målene for massakren på Utøya. Hun sto ved siden av Jens Stoltenberg med en rose i hendene, i likhet med tusenvis av andre frammøtte.Toget avlyst

Rett før planlagt avmarsj avlyste politiet rosetoget i Oslo til minne om ofrene for terrorhandlingene i Norge. Rett og slett fordi så mange mennesker hadde møtt opp at toget ikke lot seg gjennomføre.

Folkehavet på Rådhusplassen var så stort at det er uforsvarlig at en så stor folkemengde setter seg i bevegelse, mente politiet.

En time før toget skulle startet for å bevege seg mot Youngstorget, hadde nærmere 60.000 personer meldt seg på gjennom Facebook.

Politiet anslo etter hvert at over 150.000 mennesker hadde møtt opp. Menneskemengden fylte Rådhusplassen til trengsel, strakte seg nedover forbi kaiområdet ved Akershus festning, ned langs Aker Brygge og oppover mot Karl Johan. Ja, vi elsker

Både «Ja, vi elsker» og «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg runget over plassen – «Til ungdommen» har allerede rukket å bli et symbol på motstanden mot terroren på Utøya og bomben i Oslo.

Rett før klokken 19 kom kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og en lang rekke statsråder med statsminister Jens Stoltenberg i spissen.

Generalsekretær i Amnesty, Jan Peder Egenæs, ønsket velkommen og den første appellen av mange var det kronprins Haakon som holdt.

– Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet, valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for. Norge er et land i sorg. Vi tenker på alle som har lidd tap, som savner, på alle som gjorde en heroisk innsats for å redde liv og gjenopprette tryggheten vår og på lederne våre som er blitt satt på vanskelige prøver de siste dagene, sa kronprinsen.Benjamin

Den forrige stormarkeringen i Oslo var protesten mot drapet på Benjamin Hermansen i 1991. Da møtte 40.000 personer fram, og det var til da den største folkemarkeringen i Oslo siden andre verdenskrig

Fra Nesodden meldes det at flere hundre mennesker måtte stå igjen på brygga fordi ferja var stappfull av mennesker som ville være med på fakkeltoget.

Over hele landet er det tilsvarende minnetog mandag.

– Vi vil vise at vi står sammen og ikke er redde for terror. Vi går hånd i hånd for å vise kjærlighet og omtanke for dem som har mistet sine, og for å vise respekt for de døde, sier Terje Bratland, som er en av dem som tok initiativ til markeringen.

Sammen med en kamerat opprettet han arrangementet «Vi går sammen – Norge står samlet mot terrorhandlinger».