På Breiviks nå stengte profil på Facebook figurerte Dogville som nummer tre på listen over hans yndlingsfilmer, og selv kan von Trier ifølge Politiken få øye på likhetene mellom blodbadet på Utøya og filmens sluttscener.— Jeg har vanvittig dårlig samvittighet for å tenke på at Dogville, som ellers i mine øyne er en av mine mest vellykkede filmer, skulle ha vært en slags dreiebok for ham. Det er skrekkinngytende, sier von Trier.

Dogville ender med at den kvinnelige hovedpersonen, som er spilt av Nicole Kidman, og som er blitt misbrukt av de smålige og skinnhellige innbyggerne i byen, lar sin fars gangsterbande skyte dem alle ned.

— Min hensikt med Dogville var helt motsatt. Nemlig å undersøke om man kan akseptere en hovedperson som hevner seg på hele landsbyen. Og her tar jeg absolutt avstand fra hevnen, sier han.

I et intervju med en belgisk journalist anklager von Trier Dansk Folkeparti og partilederen Pia Kjærsgaard for å ha skapt menneskesynet som førte til Breiviks terror mot sitt eget folk. (©NTB)