Noah (8 måneder) hadde det travelt med å komme til verden. Da foreldrene forsto at de ikke ville rekke fra Asker til Ullevål sykehus, ble dobbeltsengen fødeplass.

Han er et av flere hundre barn på Østlandet som hvert år kommer til verden i bil eller hjemme fordi fødselen går så fort.

Mange tror at det er foreldre med lang vei til sykehuset som først og fremst risikerer transportfødsel, men også der det er kort vei til sykehuset blir mange født i full fart.

Gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus (OUS) har nylig avsluttet et forskningsprosjekt der hun har sett på årsakene til 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor sykehus i Helse Sør-Øst i 2008 og 2009. Den gang skjedde 0,8 prosent av alle fødsler hjemme eller i bil. Det tilsvarer ett barn i uken.

Fra Asker til Ullevål

90 prosent av kvinnene som ikke rakk frem til sykehuset var flergangsfødende, og fødslene var gjennomgående korte.

Anniken Ørbeck-Nilssen hadde forberedt seg på å føde lillebroren til Alba (2½) på Ullevål sykehus.

— Det begynte med kynnere, og jeg trodde jeg hadde god tid. Klokken 11 hadde vi gjester, klokken 12 kom Fredrik hjem fra jobben og klokken 13.10 var Noah født, forteller hun.

Da storesøster Alba ble født for 2 ½ år siden gikk det hverken raskt eller smidig, og Ørbeck-Nilssen hadde ikke et øyeblikk trodd det skulle gå så raskt denne gangen.

— Helt tilfeldig ringte jordmor Cathrine Trulsvik til meg, og hun kjørte raskt hjem til oss. Da hun ankom huset gikk vannet, og så ble Noah født.

Da Anniken og Fredrik Ørbeck-Nilssen var blitt tobarnsforeldre hjemme, bestemte de seg raskt for at de like gjerne kunne bli hjemme.

Uten følgetjeneste

Britt-Ingjerd Nesheim forklarer at en større andel transportfødsler skjer der det er lang vei til fødeavdelingen. Likevel sognet en tredjedel av kvinnene i undersøkelsen til Ullevål eller Akershus universitetssykehus.

Forskjellen er at i distrikter med lang vei til fødeavdelingen, hadde mange kvinner hjelp av jordmor, mens kvinnene som sognet til Ullevål og Akershus universitetssykehus, ikke hadde det.

— Likevel ga kvinnene gjennomgående uttrykk for positive følelser rundt opplevelsen, forteller Nesheim.

Den erfarne gynekologen forklarer at de fleste transportfødsler ikke lar seg ikke forebygge, fordi de skjer så raskt.

— Ufrivillige hjemmefødsler og transportfødsler er uønskede hendelser. På landsbasis har det vært påvist at 79 prosent av norske kommuner mangler formalisert følgetjeneste for fødende, sier Nesheim.

God opplevelse

De fleste kvinnene oppgir å ha hatt en god fødselsopplevelse. De opplevde fødselen som naturlig og at de mestret situasjonen godt. De følte at de ikke hadde noe valg og at de gjorde det beste ut av situasjonen. De sier de var heldige og takknemlige for at fødselen gikk så bra. Noen opplevde at det ble ro rundt fødselen. Dessuten oppgir flere at de ikke rakk å bli slitne og var i god form etterpå.

Forklaringene på hvorfor de ikke rakk frem til sykehuset er litt ulike:

— Flere av kvinnene opplevde at det var vanskelig å vite om fødselen var i gang. De oppgir at de hadde lite forvarsler og var i tvil om fødselen var i gang. Noen hadde vært på sykehuset med spørsmål om fødselen var i gang tidligere. De sier at de kanskje ventet litt ekstra for å være sikre på å slippe en ny bomtur, sier Nesheim.

Pappaen mest engstelig

Undersøkelsen slår fast at de fleste kvinnene ikke var redde. De sier at de var rolige og ikke opplevde det som skummelt. Flere oppgir at mannen var mer redd enn dem.

Det kjenner Anniken Ørbeck-Nilssen seg igjen i.

— Det gikk jo så bra, jeg var rolig og trygg. Hvis jeg skal ha flere barn tror jeg kanskje at jeg ville vurdert hjemmefødsel. Men mannen min var nok litt mer engstelig, sier hun.

--- ## Om undersøkelsen

  • 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor 11 sykehus i Helse Sør- Øst i 2008 og 2009 er undersøkt.

  • Av de 265 kvinnene som opplevde transportfødsel eller uplanlagt hjemmefødsel i Helse Sør-Øst i årene 2008–09, var ni av ti annen- eller flergangsfødende.

  • Nesten alle oppga at forrige fødsel hadde tatt mindre enn fire timer. Gjennomsnittlig kjøreavstand til sykehuset var drøye to mil.

  • 12 kvinner hadde ventet med å reise etter råd fra sykehuset, 38 kvinner hadde ventet av eget initiativ, 8 kvinner hadde ventet på transporten.

  • 60 prosent av dem hadde ikke jordmor til stede.

  • Alle kvinnene oppgir rask fødsel som hovedårsaken til at de ikke rakk frem til sykehuset.