Den omstridte avtalen mellom Terje Brofos – som bruker kunstnernavnet Hariton Pushwagner – og hans tidligere venn, agent og sekretær Morten Dreyer er ugyldig, slår Oslo tingrett fast. I dommen som falt onsdag, blir Dreyer pålagt å levere tilbake et stort antall bilder. Bildene blir av retten betraktet som Pushwagners livsverk på det tidspunktet avtalen ble inngått i 1998. Dreyer må også betale en erstatning på drøyt 1 million kroner for bilder han har solgt. Ifølge avtalen overdro Brofos bildene til Dreyer som dekning for gjeld på 400.000 kroner.

Brofos var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar onsdag formiddag. Hans prosessfullmektig, advokat Lars Berntsen, opplyser til NTB at det vil bli innkalt til pressekonferanse i Oslo senere onsdag.

Ubalansert avtale

Retten har lagt avgjørende vekt på at Brofos befant seg i en svært vanskelig livssituasjon da avtalen ble inngått. Det skapte en ikke ubetydelig ubalanse mellom avtalepartene, noe retten mener Dreyer må ha skjønt og utnyttet.

«Avtaletekstene er formulert av Dreyer uten forutgående forhandlinger om innholdet. På dette tidspunktet var Brofos sterkt ruspreget og bostedsløs; hans livssituasjon gjorde ham til en svak avtalemotpart, som ga Dreyer rom for å diktere vilkårene. Retten mener Dreyer benyttet dette til sin fordel, hvilket medførte en betydelig ubalanse mellom partenes ytelser», skriver tingrettsdommer Ina Strømstad i dommen.

Livsverket

Samlingen avtalen omfattet var alt Brofos hadde produsert fra han var tolv år gammel og fram til tidspunktet for avtaleinngåelsen, med unntak av enkelte bilder som allerede var solgt. Livsverket var betydelig mer verdt enn de 400.000 kronene Brofos hadde i gjeld til Dreyer i 1998, ifølge tingretten.

«Han var allerede da en relativt anerkjent kunstner med mulighet for kommersiell suksess, hvilket Dreyer nok var seg bevisst. Under disse omstendighetene mener retten at han innså muligheten for at avtalen var urimelig ubalansert», heter det i dommen.

– Liv og død

Brofos må betale Dreyer de 400.000 kronene for utgifter han over en lengre periode hadde overfor Brofos, knyttet til sosiale utgifter og Brofos’ kunstneriske virke. Dreyer slipper også kravet om oppreisning.

– Saken betyr liv eller død. Vinner jeg ikke, faller drømmen min om å få bildene mine tilbake og gjør livet mitt meningsløst, sa den 68 år gamle kunstneren da rettssaken startet for drøyt tre uker siden.