Et av verkene fra Hans Christian Giljes Punkt-utstilling "LOOP". Foto: Kristian Hole
Justin Bennett forklarer hvordan han skapte lydeffektene. Foto: Kristian Hole
Hans Christian Gilje forklarte tanken bak performance-prosjektet til de fremmøtte. Foto: Kristian Hole
Dette mikroskopet var grunnlaget for Hans Christian Giljes video-performancekunst. Foto: Kristian Hole
Et av verkene fra Hans Christian Giljes Punkt-utstilling "LOOP". Foto: Kristian Holeq
Et av verkene fra Hans Christian Giljes Punkt-utstilling "LOOP". Foto: Kristian Hole
I en mystisk lyssetting fremførte Stian Westerhus et sett, som senere ble remikset av Erik Honoré og André Kassen. Foto: Kristian Hole
Det var temmelig fullt på Kick Scene under Stian Westerhus-konserten lørdag ettermiddag. Foto: Kristian Hole
Stian Westerhus på Kick Scene. Foto: Kristian Hole
Under flere av låtene var Stian Westerhus akkompagnert av et heftig lysshow. Foto: Kristian Hole
Festivalsjef Jan Bang utenfor Kick Scene. Foto: Kristian Hole
Jan Bang fremførte "Atmosphères" på Kick Scene lørdag kveld. Foto: Kristian Hole
Jan Bang mikser lyder live på Kick Scene. Foto: Kristian Hole
Bugge Wesseltoft var en av årets headlinere under Punkt-festivalen. Foto: Kristian Hole

— Vi fortsetter med målet vårt, nemlig å være sjangerblinde. Det som skiller Punkt-festivalen fra andre festivaler, er at den er skapt av musikerne selv, forteller Jan Bang, en av grunnleggerne av festivalen.

Punkt har vært arrangert årlig i Kristiansand siden 2005. Jan Bang og Erik Honoré står bak festivalen, som baserer seg rundt eksperimentell improvisasjonsmusikk og live-remiksing. I år ble festivalen arrangert for 12. gang. Hovedbasene var på Kick Scene, Klubben, Kristiansand kunsthall og på Vaktbua.

Bla i toppbildet for å se bildeserie fra Punkt-lørdagen!

Mikroskop-videokunst

Hans Christian Gilje forklarte tanken bak performance-prosjektet til de fremmøtte. Foto: Kristian Hole

Etter at lørdagens program ble åpnet med Erik Honorés essay om David Sylvian og kinovisning av «Heart of a Dog» av Laurie Anderson, var det klart for improvisert video— og lydkunst-performance i Kristiansand Kunsthall. Hans Christian Gilje, som også står bak årets Punkt-utstilling «LOOP» på kunsthallen, fremførte et improvisert performance-verk.- Jeg har koblet en videoskjerm til et mikroskop. Og gjennom denne performance-sekvensen la jeg til ulike teksturer i mikroskopet slik at det visuelle ble forandret hele tiden, forklarer Gilje til Fædrelandsvennen.

Med seg hadde han lydkunstner Justin Bennett, som improviserte med blant annet en xylofon-pinne og en rekke ulike gjenstander. Lydene ble deretter tatt opp av en sampler, som senere vrengte lydene nesten til det ugjenkjennelige.

Verdenspremiere

Festivalsjef Jan Bang utenfor Kick Scene. Foto: Kristian Hole

Programmet fortsatte videre med den alternative jazzmusikeren Stian Westerhus på Kick scene. Og i kjent Punkt-stil ble konserten senere remikset på stedet av Erik Honoré og saksofonist André Kassen. Det hele ble etterfulgt av en etterlengtet verdenspremiere fra festivalsjefen selv.— «Atmosphères» er et prosjekt jeg har skapt sammen med Tigran Hamasyan, Arve Henriksen og Eivind Aarset. Vi spilte inn platen i Sveits for to år siden, og det er veldig stas for oss å kunne ha verdenspremiere her på Punkt-festivalen, sier Bang.

— Hvordan vil du oppsummere årets Punkt-runde?

— Det har gått bra, og jeg synes de vi har hentet inn i år har vært veldig spennende å høre på. Det startet fint torsdag med Streifenjunko og Ingfrid Breie Nyhus, og i dag blir det interessant å høre Bugge Wesseltofts jubileumskonsert «New Conception of Jazz», hvor han har med seg dyktige, kvinnelige musikere.

- Jeg hater å øve

Bugge Wesseltoft var en av årets headlinere under Punkt-festivalen. Foto: Kristian Hole

Og på kvelden var det altså klart for en av årets headlinere på programmet, nemlig jazzmusikeren og produsenten Bugge Wesseltoft. Han ble møtt med jubel og en fullsatt Kick Scene da han entret scenen i 21-tiden.— Musikk er best live. Jeg hater å øve. Muligheten til å bygge opp noe live, og få en kontakt med publikum, det er helt unikt, sier Wesseltoft til publikum. Senere ble konserten remikset av Jens Kola, Johannes Vaage og Stian Balducci.

Årets festival ble avsluttet med Punkt Klubb på Vaktbua. Simen Løvgren og Even Sarucco spilte musikk utover natten, og det hele ble etterfulgt av et dj-sett med Dj Strangefruit, som er en av de årlige, faste gjestene som spiller under festivalen.