Torill Kove vant Oscar i kategorien beste animasjonskortfilm med filmen «Den danske dikteren». Ikke siden Thor Heyerdahl vant prisen for beste dokumentarfilm med «Kon-Tiki» har en norsk film vunnet Oscar. Kove tok imot prisen alene og takket blant annet det kanadiske filmfondet og støttespillere i Norge, da de prestisjetunge Oscar-prisene ble utdelt i Los Angeles natt til mandag norsk tid.

Sammen med produsent Lise Fearnley fra produksjonsselskapet Mikrofilm skal hun feire seieren på restaurant, før festen fortsetter et annet sted.

— Vi kan trygt si at stemningen er høy, her vi sitter i en limousinen og spiser potetchips. Vi har ikke spist siden frokost og er kjempesultne, sier Torill Kove til NTB.

Favorittene vantI de viktigste kategoriene var det favorittene som vant. Etter å ha vært nominert fem ganger tidligere, gikk det endelig Martin Scorseses vei under Oscar-utdelingen. Scorsese ble beste regissør og «The Departed», fikk Oscarstatuett for beste film.

Scorseses filmkarriere strekker seg over 40 år, og det var på forhånd ventet at det denne gangen skulle være hans tur. De andre nominerte i kategorien beste film var «Babel», «Letters from Iwo Jima», «Little Miss Sunshine» og «The Queen».

Forventet pris til MirrenSistnevnte fikk likevel heder og ære søndag ved at en annen av de virkelige storfavorittene, britiske Helen Mirren, vant Oscar-pris for beste kvinnelige hovedrolle.

Mirren har fått overveldende anmeldelser for sin framstilling av Storbritannias dronning Elizabeth i «The Queen». 61 år gamle Mirren har allerede vunnet 20 andre priser for sin rolle, men hun har aldri tidligere vunnet en Oscar-statuett.

— Søsteren min fortalte meg at alle barn liker å få gullstjerner. Og dette er den største og beste gullstjernen jeg har fått i hele mitt liv, sa Mirren etter å ha mottatt prisen.

Idi Amin-fremstillingI motsetning til Scorsese, som har måttet gå skuffet hjem etter fem tidligere utdelinger, vant Forest Whitaker en av de gjeveste prisene første gang han var nominert. Whitaker vant beste mannlige hovedrolle for sin framstilling av Ugandas diktator Idi Amin i «The Last King of Scotland».

Hans fremste rival ble på forhånd antatt å være Leonardo DiCaprio, som spilte hovedrolle i filmen «Blood Diamond».

Overraskende prisPrisen for beste kvinnelige birolle gikk til Jennifer Hudson i filmen «Dreamgirls».

— Takk til alle som trodde på meg, også da jeg ikke trodde på meg selv, sa en lykkelig Hudson.

Statuett for beste mannlige birolle gikk overraskende til veteranen Alan Arkin, som spiller en hissig bestefar i «Little Miss Sunshine».

— Mer enn noe er jeg dypt beveget over den åpenhjertige forståelsen vår lille film har mottatt, sa 72 år gamle Arkin, som har vært nominert to ganger tidligere.

Vant på andre forsøkI Torill Koves vinnerfilm «Den danske dikteren» følger vi Kasper, en dansk dikter hvis kreative brønn har løpt tørr. Han reiser til Norge for å møte sitt store forbilde, Sigrid Undset. Liv Ullmann er filmens forteller. Store deler av filmen er spilt inn i Norge.

Kove, som er født på Hamar, men bosatt i Montreal i Canada, konkurrerte med «Lifted» (regi Gary Rydstrom), «The Little Matchgirl» (regi Roger Allers og Don Hahn), «Maestro» (regi Geza M. Toth), og «No Time for Nuts» (regi Chris Renaud og Michael Thurmeier).

«Den danske dikteren» hadde premiere under Berlin-festivalen i februar 2006, og har siden da vunnet en rekke internasjonale priser. Den er produsert av Lise Fearnley i selskapet Mikrofilm, i samarbeid med National Film Board Canada.

Torill Kove var også Oscar-nominert for sin forrige kortfilm, «Min bestemor strøk kongens skjorter», i 2000. Pris til Gore-film«En ubehagelig sannhet» med USAs tidligere visepresident Al Gore vant prisen for beste dokumentarfilm under Oscar-utdelingen i Los Angeles søndag.

Prisen gikk til regissør Davis Guggenheim og produsentene Lawrence Bender og Laurie David. Dokumentarfilmen handler om hvordan klimaendringene utgjør en global trussel, og Gore har hovedrollen som formidler av budskapet. (©NTB)