KRISTIANSAND: Det pågår i disse dager en landsomfattende aksjon i regi av firmaet Dui Clinique AS i Tønsberg for apparatet som heter Cryo21. Aksjonen er for å få folk til å kjøpe apparatene til 250.000 kroner stykket, for å behandle andre.

Onsdag i forrige uke var det møte i Søgne, det har vært møter i Tønsberg, Oslo, Stavanger, Bergen og skal være i Tromsø og Trondheim.

Farefri

— Dette er et helt nytt apparat som gir en helt farefri behandling uten bivirkninger, som til og med føles behagelig, sier Morten Marius Momkvist på Cryoklinikken på Helsehuset i Kristiansand.

Han har kjøpt Cryo21 og har allerede behandlet 40-50 pasienter.

Behandlingen består i å kjøle ned for eksempel magefettet under huden til åtte grader.

Da skal det omdannes til brunt fett som skal være lettere å forbrenne for kroppen, og dermed blir filtrert ut av kroppen via lever og nyrer, ifølge hjemmesiden til Cryo21. Fikk du med deg denne?

Man-boobs

— Det virker veldig bra mot "man-boobs", påstår Momkvist.

Her bruker Marius Morten Momkvist Cryo21 på en pasient som har tråkket over, og mener stimulering av blodsirkulasjonen gjør at skaden leges fortere. Foto: Steinar Vindsland

På hjemmesiden Cryo21 er det lenker til dokumentasjonen på virkningen av behandlingen. Fædrelandsvennen lot Jøran Hjelmesæth sjekke troverdigheten på dette. Han er professor dr.med. ved Universitetet i Oslo og Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst og seksjonsleder for endokrinologi/ernæring ved Sykehuset i Vestfold HF.

Ikke veldig god

— Dette er ment å være et kosmetisk alternativ til fettsuging, men dokumentasjonen er ikke veldig god. Det er ikke gjort randomiserte kontrollerte studier, bare observasjonsstudier, sier Hjelmesæth, som også stiller seg undrende til påstanden om at hvitt fett omdannes til brunt fett.

Momkvist er imidlertid helt overbevist.

— Allerede etter første gangs behandling kan vi se reduksjoner på flere centimeter, sier han.

Les også:

Ingen utdannelse

Det kreves ingen utdannelse for å bruke maskinen, bare et kurs som ifølge Momkvist tar en uke.

Selv er han utdannet tømrer og personlig trener, men har interessert seg for sunnhet og helse siden han var ungdom.

Hjelmesæth avviser ikke at metoden kan virke på fettfjerning, dette har han ikke spesialkunnskap om. Men han peker på at metoden ikke fjerner kaloriene, og at fettet bare blir sendt til andre deler av kroppen, slik at vekten ikke går ned.

Konsekvenser

— Med fettsuging blir alt fjernet. Her skal det renses ut via lever og nyre, og da er spørsmålet også hvilke kortsiktige og langsiktige konsekvenser det kan ha, sier Hjelmesæth.

Momkvist mener viktige årsaker til fedme er giftige tilsettingsstoffer i mat, stråling fra trådløse nettverk og mikrobølgeovner. Han mener også at vann fra offentlige vannverk bør renses før det drikkes. Til det selger han et eget vannrensemiddel.

Her bruker Marius Morten Momkvist Cryo21 på en pasient som har tråkket over, og mener stimulering av blodsirkulasjonen gjør at skaden leges fortere Foto: Steinar Vindsland

Overbelastning

— Alle de små tingene sammen gjør at dette blir en overbelastning for kroppen, i tillegg til konsekvensene av å spise for mye og trene for lite, sier Momkvist.

I tillegg til fettfjerning, skal apparatet kunne redusere rynker, grevinneheng, stramme opp slapp hud, begrense arrdannelse etter brannskader og virke mot cellulitter. Dette er det egne programmer for på maskinen.

Nedkjøling

— Nedkjølingen virker slik at kroppen sender mer blod til området vi kjøler ned, for å motvirke nedkjølingen, og da styrkes blodsirkulasjonen, påstår Momkvist. På grunn av det mener han helingsprosessen etter kuttskader, kirurgiske inngrep og selv overtråkk går fortere.

Inntekter

Ifølge Cryo21 er det mange penger å tjene på å kjøpe seg en slik maskin og behandle pasienter. Et regnestykke på hjemmesiden viser at dersom du har en pasient om dagen i ett år, får du en inntekt på 450.000 kroner. Klarer du seks pasienter om dagen, er inntekten 2, 7 millioner kroner.

Foreløpig er det på Sørlandet bare klinikker i Kristiansand og Søgne.