BAGDAD: – Han er blitt henrettet. Det er offisielt kunngjort at han er blitt henrettet, sier Iraks viseutenriksminister Labeed Abbawi til BBC.

– Det skjedde foran øyene mine, sier en annen irakiske tjenestemann.

Saddam Hussein (69) ble 5. november i år dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten.

«Henrettelsen av Saddam markerer slutten på en mørk periode i Iraks historie», het det i en overskrift på den statlige TV-kanalen Iraqiya.

Det var lørdag morgen kommet ut få detaljer rundt henrettelsen. Det var blant annet ikke offentliggjort nøyaktig hvor den hadde funnet sted.

Hengningen av Hussein ble filmet, men det er uklart om bildene vil bli vist på irakisk TV for å overbevise folk om at den tidligere presidenten virkelig er død.

Tre henrettelser? Det kom lørdag morgen motstridende meldinger om eksdiktatorens halvbror Barzan al-Tikriti og den tidligere dommeren Awad al-Bander ble hengt sammen med Hussein.

Ifølge en av statsminister Nuri al-Malikis rådgivere, som var til stede, ble alle tre henrettet.

Men dette ble senere avvist av Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver Mowaffaq al-Rubaie. Ifølge Rubaie vil de to bli henrettet når den muslimske Eid al-Adha-høytiden avsluttes torsdag.

– Viktig milepæl USAs president George W. Bush ønsker velkommen hengningen av Saddam Hussein.

«Henrettelsen er en viktig milepæl på Iraks vei mot demokrati,» sier USAs president George W. Bush i en erklæring som var gjort klar på forhånd.

I uttalelsen advarer president Bush samtidig om at henrettelsen ikke vil stanse den dødelige volden i Irak.

De amerikanske styrkene i Irak var satt i ekstra beredskap foran henrettelsen i tilfelle det skulle bryte ut omfattende uroligheter. I Saddam Husseins hjemby Tikrit ble det natt til lørdag innført portforbud.

USA har i tillegg bedt alle sine ambassader om å skjerpe sikkerheten, melder BBC.

Ba om utsettelse Statuttene for spesialdomstolen Saddam Hussein har vært stilt for, krevde at dødsstraffen fullbyrdes innen 30 dager etter at anken ble avslått sist tirsdag.

Saddam Husseins forsvarere ba fredag en domstol i Washington om å gripe inn for å hindre at eksdiktatoren ble overlevert til irakiske myndigheter. Men forespørselen ble avvist.

Til utlandet?

Ifølge en av Saddam Husseins forsvarere vil liket av ekspresidenten bli fraktet ut av landet. Najeeb al-Nuaimi sier til Sky News at det blir opp til Husseins familie hvor han skal begraves.

Datteren Raghd, som bor i eksil i Jordan, skal allerede ha bedt om at faren blir gravlagt i Jemen.

En venn av familien sier datteren «ber om at han blir midlertidig gravlagt i Jemen til Irak er frigjort og han kan bli gravlagt på nytt i Irak».