KRISTIANSAND: — Vi var litt spente på hvordan han ville reagere på narkosen, men alt gikk fint. Såret ser ut til å gro fint, sier veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Dyrepasser Tanya Minchin sier til NRK Sørlandet at Julius ble skadet da han gikk mellom to hunnsjimpanser som slåss med hverandre.

Det var søndag 15. mai at Julius ble bedøvet og lagt i narkose. Sjimpansen hadde fått et dypt rift i leppa. Trolig var det en av hunn-sjimpansene som hadde bitt ham.

— Dette var første gang Julius var i narkose, så vi var veldig spente på hvordan han ville reagere på det. Det gikk imidlertid over all forventning, sier Rolf-Arne Ølberg.

Her får Julius narkose før operasjonen søndag 15. mai. Foto: Foto: Media-Service/Novemberfilm

Sydde 15 stingVeterinæren anslår at han sydde 15 sting i det 6-7 centimeter lange og relativt dype flenga i sjimpansens leppe. Selv om stingene var skjult inne i såret, var han redd for at Julius skulle klore opp såret dersom det begynte å klø. Det skjedde heldigvis ikke.

Samtidig som Julius lå i narkose benyttet veterinæren anledningen til å trekke en fortann, som sjimpansen tidligere hadde fått knekt. Det ble også foretatt en full helsesjekk.

— Julius ser ut til å være frisk og rask. Vi fikk også veid han, og han er nå 76 kilo. Med sine 36 år er han blitt en godt voksen sjimpanse, men kan sikkert leve i 10 år til, sier Rolf-Arne Ølberg.

Rørende historie

Julius ble kjent over hele verden da familien til daværende direktør i Dyreparken, Edvard Moseid, adopterte den lille sjimpanseungen som var utstøtt av flokken. Hjemme hos familien Moseid levde Julius nesten som et menneske, og hadde for eksempel egen tannbørste.

Flere NRK-sendte tv-program og en rekke reportasjer i aviser og ukeblader bidro til å gjøre Julius til Dyreparkens store trekkplaster. Og han er fremdeles et av dyrene som «alle» som besøker Dyreparken vil se.