At langtidsplanen legges fram før sommeren gjør at Stortinget kan behandle den i god tid før statsbudsjettet for 2017 skal vedtas. Den nye langtidsplanen vil trolig preges av at den sikkerhetspolitiske situasjonen er langt mer krevende i dag enn da forrige langtidsplan ble lagt fram i 2012. — Forsvaret har vært i omfattende og nødvendig endring de siste to tiår. Samtidig er det fortsatt stort behov for reform og endring, gitt det sikkerhetspolitiske utfordringsbildet og behovet for å skape en helt nødvendig balanse mellom oppgaver, struktur og ressurser, sier forsvarsministeren i en pressemelding.

Eriksen Søreide legger ikke skjul på at det vil koste å reformere forsvarssektoren.

— Regjeringen vil legge fram en plan som styrker Forsvaret gjennom en kombinasjon av betydelig økte budsjetter, fortsatt effektivisering og endringer i basestruktur og operativ struktur. Dette vil bidra til at en større del av ressursene brukes på operativ virksomhet og den delen av støttevirksomheten som er nødvendig for å kunne drive effektive militære operasjoner, sier hun.

I fjor høst anslo forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen at Forsvarets behov i neste fireårsperiode er på svimlende 30 milliarder kroner. (©NTB)