Fra og med 17.mai avslutter Rema 1000 bruk av sperrebånd på søndager i sine butikker, og holder kun søndagsåpent i turistkommuner, og for butikker som har salgsareal på 100 kvadratmeter, melder butikkjeden i en pressemelding.

— De andre også

— Vi ønsker ikke å drive ulovlig. Vi har bare tolket regelverket slik våre konkurrenter har gjort i mange år. At Norgesgruppen nå stenger og bygger om flere av sine Kiwi og Joker-butikker, ser vi på som en innrømmelse, og endelig en faktisk vilje til å følge loven, selv om våre undersøkelser i dag viser fortsatt ett titalls brudd på denne loven sier Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise i pressemeldingen.

Det har vært stor oppmerksomhet om søndagsåpne butikker etter at Rema 1000 for syv uker siden valgte å tolke loven som at de har lov til å sperre av butikkene med bånd og kalle det Brustadbu.

Flere har reagert på de søndagsåpne butikkene:

— Det er veldig rart at dette sinnet ikke har kommet fram før vi i Rema 1000 begynte med sperrebånd. I mange år har Joker, Kiwi, Bunnpris og flere konkurrenter tolket regelverket dit hen at det holder med en plakat eller noen oppstilte handlevogner som avgrensing av en søndagsbutikk. Eller rett og slett holde hele butikken åpen på en søndag - selv om den er 1000 kvadratmeter, ikke 100. Dette har vi sett oss lei på, for søndagsmarkedet har ekspandert kraftig på ulovlig virksomhet, og vi er nødt til å sørge for at vi alle har like konkurransevilkår, hevder Johansen.

Overskuddet til veldedig formål

— Vi skal ikke sitte igjen med noen fortjeneste etter våre syv uker med sperrebånd. Overskuddet skal gå til et veldedig formål. Bidraget går til verdens første livsglede og mestringssenter for voldutsatte barn, som Stine Sofie-stiftelsen står bak, sier Mette Fossum Beyer.

Senteret skal tilby ukesopphold til barn som har vært utsatt for vold og deres familie.

Stine Sofie-senteret åpner i Grimstad til lørdag. Da blir det storstilt åpning med Gardens musikkorps, statsråd Solveig Horne og direktesendt innsamlingsaksjon på TV2. Der kommer også flere kjente artister som Erik & Kriss, Jørn Hoel, Helene Bøksle, Mathea-Mari, Thor Hushovd, Rune Andersen og Morgan Sulele. Programmet ledes av Freddy dos Santos og Guri Solberg.

Stine Sofie-senteret i Grimstad får penger fra Remas søndagsåpne butikker. Foto: Heida Gudmundsdottir