OSLO/KRISTIANSAND: Det er klart etter et møte som ferjeselskapene hadde med Politidirektoratet onsdag formiddag. Regelen vil gjelde fra klokka 08.00 torsdag morgen.

— Da må alle reisende vise gyldig legitimasjon ved ombordstigning. Det kan være pass eller annen legitimasjon, sier Helge Otto Mathisen til Fædrelandsvennen. Han er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Color Line.

Mange asylsøkere kommer uten legitimasjon og disse får altså ikke slippe om bord på skipene. Det samme kan skje med andre reisende uten legitimasjon.

Både politidirektoratet og ferjeselskapene oppfordret onsdag alle reisende å ha med pass.

Opp til ti

Politidirektoratet sendte onsdag ut en pressemelding der de sa dette om bakgrunnen for økt grensekontroll:

"Hensikten med økt kontroll er å hindre at personer uten nødvendige reisedokumenter kommer inn i Norge. I går iverksatte Sverige flere tiltak for å begrense asyltilstrømmingen, noe som kan bety økt tilstrømming til Norge."

De kommer mellom fem - ti asylsøkere med Superspeed hver uke.

Ifølge forvaltningssjef ved Agder Politidistrikt, Magnus Andreassen, varierer det hvor vidt asylsøkere som har meldt seg i Kristiansand har med legitimasjon.

Politiet i Nord-Jylland kan altså regne med å bli kontaktet av asylsøkere som ikke får bli med ferjene.

— Vi har kun et periodisk tilsyn ved ferjene i Hirtshals. Nå kommer vi kun til å overvåke hva som skjer. Men vi har ikke opplevd noe økt trykk til nå, sier vaktsjef Heine Hansen i Nord-Jylland politi til Fædrelandsvennen.

Kontroll

Det er ikke bare ferjeselskapene som skal kontrollere passasjerne. Når de reisende ankommer Kristiansand, vil det bli en ny kontroll. Denne er det politiet og tollevesenet som skal stå for.

— Dette vil først bli aktuelt på ferja som kommer inn torsdag ettermiddag. Foreløpig vet vi heller ikke hva det konkret innebærer for Kristiansand, sier kontorsjef i Tollregion Sør, Helge Breilid, til Fædrelandsvennen.

De skal nå ha et møte med politiet om hva som skal skje i havna. Ifølge Breilid har de kapasitet til å sjekke legitimasjon til alle passasjerene hvis det skulle bli aktuelt.

Ti dager

Meldingen om økt grensekontroll kom tirsdag. Onsdag varslet regjeringen at tollvesenet vil bistå politiet i arbeidet.

– Tollregionene er nå varslet, og tolldirektøren har forsikret meg om at Tolletaten er klar til å iverksette tiltakene når de trer i kraft, sa finansminister Siv Jensen i en pressemelding onsdag.

Kontrollen vil i første omgang gjelde i ti dager.