Myte 1. Det finnes sikre måter å unngå bakrusen på, som for eksempel å ta allergimedisin før du sovner

Ingenting tyder på at dette fungerer, men det finnes store individuelle forskjeller på hva vi «føler» lindrer smertene dagen derpå. Heller ikke kebab, rå egg eller kaffe har noen stor påviselig effekt på bakrusen, men igjen kan placeboeffekten være din venn. Så lenge det du gjør for å komme deg til hektene igjen, ikke er farlig, er det bare å fortsette med det.

Det eneste som virkelig virker, er å sørge for å drikke jevnlig noe som ikke inneholder alkohol, innta nok næring og å redusere alkoholinntaket i god tid før man legger seg.

Og selvfølgelig: Desto mindre du drikker, desto mindre blir bakrusen.

Myte 2. «Bakfull» er bare et annet ord for å være dehydrert

Det er ingen tvil om at dehydrering er en viktig grunn til ubehaget man føler på etter å ha tatt seg en dram for mye på julebordet. Men man ser i forskningsstudier at personer som bare har vært utsatt for dehydrering, ikke alkoholinntak, får mindre symptomer. Altså må andre ting spille inn. Alkohol påvirker måten cellene våre samarbeider og snakker med hverandre på, og det er her en rekke komplekse mekanismer som er foreslått å forårsake bakrus. Dette involverer både immunsystemet og signalsystemer (cytokiner) og gjør at hjernen fungerer annerledes. Denne effekten kan henge igjen selv etter at alkoholen er ute av blodet.

Les også:

Alkohol har en egen effekt på delen av hjernen din som kaller nevrohypofysen. Den styrer blant annet produksjonen av et hormon som fungerer på konsentrasjonen av urin. Grunnen til at du blir dehydrert av øl, selv om det inneholder veldig mye væske, er at du kvitter deg med mye mer vann enn du vanligvis gjør.

Myte 3. Etter en god natts søvn mister alkoholen all sin effekt

Hadde dette vært sant, ville det ikke vært noen bakrus i det store og hele. Alkoholmolkylene er brutt ned til ufarlig vann og sukker og er ute av kroppen. Men likevel er det en målbar effekt på tanker og psykomotoriske ferdigheter. Det betyr at enkelte sliter litt med finmotorikken eller har større problemer med å utføre komplekse handlinger enn de ellers ville hatt. Hvis man ser på den samlede vekten av alle testene som er gjort, vil rundt halvparten av befolkningen ha dårligere reaksjonstid og konsentrasjon dagen derpå.

Myte 4. Du får mindre igjen av treningen når du er i bakrus

Dette er en utbredt myte som i stor grad skyldes at du ikke klarer å trene like hardt dagen etter et festlig lag. Hvis du klarer å gjøre det samme muskelarbeidet som vanlig, får du samme effekt. Men kroppen er sliten og klarer ofte ikke prestere. Effekten er den samme, men viljen mangler.

Myte 5. Du blir mindre bakfull av vin enn av øl

Desto høyere alkoholprosenten i drikken du får i deg, desto sterkere blir bakrusen. Hva alkoholen er laget av, enten det er korn, druer eller poteter, har ikke så mye å si. Stort sett er det bedre å drikke noe som ikke er så sterkt, da får du samtidig i deg mer væske.