Det var Nationen som onsdag kunne melde om professorens advarsel mot å kjøpe dansk svinekjøtt. Westin peker på faren for å få i seg resistente svinebakterien MRSA CC398 (gule stafylokokker).

— Når åtte av ti danske svin er smittet på slakteri, er det stor fare for at smitten følger med svinekjøttet ut i butikkene. Det er katastrofalt å få bakterien inn på sykehusene, fremholder Steinar Westin, professor i samfunnsmedisin ved NTNU.

Smitter ikke?

Karl Christian Lunden, slakter og innehaver av Slagter Winther i Hirtshals, har flere tusen sørlendinger innom hver uke. Det er ikke få tonn kjøtt han selger til nordmenn i året. Lunden mener Westin overdramatiserer.

— Der er ingen fare forbundet med å spise dansk svinekjøtt. Alle undersøkelser viser at denne bakterien ikke smitter ved å spise kjøtt. Det er European Food Safety Authority (EFSA) som har laget undersøkelser som viser at smitten ikke spres ved at spise kjøtt, påpeker Lunden overfor Fædrelandsvennen.

— Dessuten har hollandske studier vist at folk som håndterer kjøtt profesjonelt, som slaktere, ikke har større risiko for å bli smittet selv om de arbeider med kjøttet hele dagen. Det er altså ingen fare, legger han til.

Helt ufarlig

Ifølge slakteren, som har drevet Slagter Winther i 12 år, er den største sannsynlighet for å bli smittet med MRSA CC398, hvis man arbeider på en svinebesetning.

— Hverken folk i København, Oslo eller Amsterdam er utsatt for økt risiko for at bli smittet med MRSA CC398, beroliger slakteren sine kunder med.

— Tror du advarselen fra professoren vil påvirke salget? Er ditt kjøtt trygt å spise?

Danske pølser kan inneholde den resistente svinebakterien MRSA CC398 (gule stafylokokker) i følge Steinar Westin. Foto: Christian Tunge

— Jeg håper naturligvis ikke dette vil påvirke salget til Norge. Det er ikke noe å frykte ved å spise vårt kjøtt, og det håper jeg de norske forbrukerne forstår, svarer Lunden.

Vil ikke advare

Fungerende distriktssjef for Mattilsynet i Agder, Marit Støle-Hansen, forteller at de ikke kontrollerer alt kjøttet som selges om bord på danskefergene.

— Mattilsynet har tilsyn med serveringsstedene som er om bord på danskefergene, men kjøttet som selges i de andre stedene på ferjene, sjekker vi ikke, forteller Støle-Hansen.

Den danske sundhedsstyrelsen kontrollerer derimot alt av kjøtt som danske leverandører selger, så Mattilsynet mener sikkerheten til forbrukerne er ivaretatt.

— Mattilsynet kommer ikke til å råde folk til ikke å kjøpe kjøtt i utlandet slik saken står i dag, påpeker hun.

Avdramatiserer

Sjefsforsker Lis Alban, fra det danske selskapet «Landbrug og fødevarer», påpeker at et importforbud av kjøttvarer fra Danmark ikke vil ha noen effekt, melder danske Ekstrabladet.

Håkon og Marit Olsen hadde fått med seg advarselen. De vil nå vente med å spise kjøttet. Foto: Christian Tunge

— Problemet er at et importforbud ikke vil ha noen effekt fordi bakterien finnes i hele verden. Også i Norge, sier Lis Alban. Hun er også professor i mikrobiologi ved Københavns Universitet.Color Line har sendt Fædrelandsvennen en uttalelse på e-post:

— Vi har ikke fått noe signal fra våre innkjøpere eller danske veterinærmyndigheter, ei heller fra norske veterinærmyndigheter om dette. Fra dansk side avvises dette som grunnløst, og det forholder vi oss til. Det norske eller danske Mattilsynet har heller ikke sent ut noen informasjon som tilsier at vi bør slutte å selge dette. Vi er opptatte av folks helse og trivsel, og kan vise til veldig gode HACCP- og matsikkerhetsrutiner, skriver Helge Otto Mathisen, Konserndirektør Kommunikasjon og Samfunnskontakt.

Vil vente

Marit og Håkon Olsen hadde vært på dagstur i Danmark og kom til Kristiansand med Superspeed i ettermiddag.

Elise Fidjeland hadde blant annet handlet pulled pork i Danmark. Hun vil sette seg bedre inn i saken før hun bestemmer seg for om hun vil kaste kjøttet. Foto: Christian Tunge

— Vi har handlet både spareribs, bacon og salami, forteller Håkon Olsen.Nå ønsker de å se situasjonen an og følge saken i media.

— Vi skal fryse ned kjøttet og holde oss oppdatert på saken. Hvis det viser seg at kjøttet er farlig kommer vi til å kaste det, sier Marit Olsen.

Ugreit

Elise Fidjeland kom fra Esbjerg og hadde også dansk svinekjøtt i bagasjen.

— Jeg har kjøpt pulled pork og masse bacon, sier Fidjeland.

Hun er usikker på hva hun skal gjøre med varene.

Chris Dani Nenningsland Rosenkrantz ville ikke gjøre noe med kjøttet før noen bekrefter at kjøttet er farlig. Foto: Christian Tunge

— Jeg synes ikke det er greit. Om det er en fare for å bli smittet, må man prøve å stoppe det. Nå vil jeg hjem å lese meg opp, sier Fidjeland.

Bra at noe reagerer

— Hvis det er en reell fare for smitte er det bra at noen reagerer, sier Chris Dani Nenningsland Rosenkrantz.

Han hadde vært på dagstur i Hirtshals, men ikke fått med seg Steinar Westins advarsel.

— Jeg skal ikke kaste kjøttet. Det må komme noen håndfaste bevis for at det faktisk finnes smitte, sier Nenningsland Rosenkrantz.