Her er minnelunden hvor Arendal kirkelige fellesråd ønsker å sette ned urner med kremerte fostre i framtiden. Foto: Steinar Vindsland
I Kristiansand settes urner ned på den anonyme minnelunden, som også brukes til andre, uidentifiserte personer.

Dette har kommet fram i et arbeid som Sørlandet sykehus har satt i gang, etter initiativ fra Arendal kirkelige fellesråd.

— Vi har ønsket å gjennomgå praktiske rutiner, sier kirkeverge Arnold Lundvall i fellesrådet.

Han tok initiativ overfor Sørlandet sykehus i vinter for å se hvordan aborterte fostre etter uke 12 og fostre som dør i mors liv, skal håndteres. Initiativet kom da det ble ansatt flere nye i fellesrådet, og disse gikk gjennom hvilke regler og rutiner som gjelder.

Ikke egnet

— Dessuten synes vi ikke dagens ordning i Arendal er egnet, sier Lundvall.

Dersom foreldrene til fosteret selv ønsker å forestå begravelse, regnes det som en vanlig gravferd, viser retningslinjene til Statens helsetilsyn som laget dem i 2001. Da arrangeres seremoni og settes opp gravstein.

Men hvis de ikke ønsker deltakelse, blir fosteret begravet i et samarbeid mellom sykehuset, et begravelsesbyrå og kirken.

Umerket plen

Fram til nå har fostrene fra Sørlandet sykehus Arendal blitt begravet i kister på Arendal kirkegård. Dette er på en umerket plen øverst i den vakre kirkegården, bare noen meter fra veien. Spredt rundt på plenen er noen minnesmerker, nesten alle uten noen form for identifikasjon. Nå er området så fullt at Lundvall og kollegene vil benytte anledningen til å innføre en ny praksis.

— Vi mener det er mer egnet å sette ned urner ved den anonyme gravlunden vi allerede har. Der er det en minnestein og vakkert dekorert, sier Lundvall.

Men da må fostrene kremeres, ikke begraves i kister, slik som idag.

Sørlandet sykehus jobber med å få til felles regler på Sørlandet, forteller assisterende klinikksjef Siv Osen Ostermann. Foto: Ukjent

Lundvall opplyser at det ikke gjennomføres noen seremonielle ritualer i forbindelse med gravlegging av fostre.Etter et møte i mars med sykehuset, satte sykehuset i følge assisterende klinikksjef Siv Osen Ostermann ved kirurgisk klinikk ned en arbeidsgruppe. Under arbeidet oppdaget man at praksisen i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord er forskjellig.

Felles ordning

— Nå ønsker vi å få til en lik, felles ordning i begge agderfylkene, sier Osen Ostermann.

Fungerende kirkesjef i Kristiansand, Bente Urdal, sier at de begraver på den anonyme minnelunden. Den ligger i utkanten av kirkegården ved Oddernes kirke og er markert med et skilt og en skulptur hvor folk setter ned blomster for å minnes å hedre de som er gått bort. Dersom foreldrene ønsker det, kan kremasjon gjennomføres.

Alle som ønsker det, får en egen grav til sitt dødfødte eller aborterte foster, uansett når i svangerskapet barnet fosteret døde. Det gjelder også i Arendal og Kristiansand. I Flekkefjord er det det eneste tilbudet:

— Dersom foreldrene ønsker en grav og en seremoni, ordner vi alltid det, sier kirkeverge Stein Rafoss i Flekkefjord. Der er det en egen fødeavdeling, men alle risikofødsler og aborter sendes til Kristiansand. Dermed er håndtering av fostre sjelden en problemstilling i Flekkefjord, forteller Rafoss.

Arbeidsgruppen ved Sørlandet sykehus er ikke ferdig, og har tatt pause i sommerferien. Men etter ferien skal gruppa ha ferdig nye, felles retningslinjer. Sykehusprest Eivind Berthelsen leder arbeidet, men har ikke vært tilgjengelig for kommentar.