KRISTIANSAND: — Jeg registrerer at Jørgen Kristiansen sier han aldri har opplevd noe lignende i sin aktive periode i politikken. Vi har en alvorlig situasjon hvis dette fortsetter, sier stortingsrepresentant for Ap, Kari Henriksen, til Fædrelandsvennen søndag.

Lørdag skrev Fædrelandsvennen om Telemarksforsknings foreløpige tall som viser at i de tre siste månedene av 2015 var det en nedgang i folketallet i Kristiansand på ti personer. Det har ikke skjedd på de nær 20 årene det finnes kvartalstatistikk på området.

— Vi har nå en arbeidsledighet på nær fem prosent i regionen, og kompetent arbeidskraft som er i ferd med å flytte ut. Én ansatt i oljesektoren genererer flere arbeidsplasser i kommunen, og flytter en oljeserviceansatt ut av regionen tar han eller hun gjerne en arbeidende ektefelle med seg, sier Henriksen.

Haster å få gjort noe

Hun mener det haster å få gjort noe med utviklingen for å beholde kompetansearbeidsplassene vi trenger for å utvikle det nye næringslivet landsdelen skal leve av.

— Vi må øke permitteringsperioden fra 30 til 52 uker. Ap, LO og de andre arbeidstakerorganisasjonene har stått bak dette kravet lenge. NHO, som har vært lunkne til forslaget, mener også at dette kan være riktig. Det betyr at en unison stemme fra næringslivet står bak kravet, og da kan ikke regjeringen sitte stille lengre.

- Ikke svaret for alle

Siri Mathiesen, regiondirektør NHO Agder. Foto: Heida Gudmundsdottir

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, mener økt permitteringsperiode kan være bra for enkelte bedrifter og bransjer, men at man ikke må seg blind på dette tiltaket.— Permitteringer i 52 uker er ikke svaret for alle, og det er viktig å se permitteringsregelverket i sammenheng med andre tiltak som bedriftsinterne opplæringsmidler. For leverandørindustrien på Sørlandet blir det en god stund til neste opptur, rundt 2017-18 dersom man legger til grunn hva flere anerkjente analytikere hevder. Da kan det være bedre at en del av de overflødige pendler og jobber et annet sted for en periode. Vi må også ta innover oss at andre deler av landet trenger arbeidskraft, sier Mathiesen.

Nyskapning

Hun viser ellers til viktigheten av nyskapning.

— Denne regionen har aldri klart å få opp veksttakten vi hadde før finanskrisen. Det å få opp nye gründere og ny teknologi er svært viktig, mener Mathiesen.

- Kari Henriksen, mener du endret permitteringsregelverk vil stoppe nedgangen i folketallet?

— Det vil være ett av virkemidlene. Vi vet at tilhørighet til arbeidsplassen er noe som kan holde arbeidstakere i landsdelen.

- Agder må stå sammen

- For NOV og MHWirth er vel ikke permitteringer et alternativ?

— Der vil det nok være noen oppsigelser uansett, men for en del av de som nå er sagt opp kunne permitteringer vært riktig, svarer Henriksen.

— Skal vi opprettholde velferdstilbudet, må vi beholde arbeidskraften. Vi vil mangle anslagsvis 35.000 lærere og pleie- og omsorgsarbeidere, 30.000 bygg- og anleggsarbeidere og 3000 ingeniører på landsbasis i 2025 ifølge SSB. Da kan vi ikke la arbeidskraften på Sørlandet forsvinne. Nå må vi stå sammen på Agder for å få permitteringsregelverket på plass, sier Henriksen.