STOCKHOLM:

– Dette er veldig kjekt å få være med på. Det er en anerkjennelse for det man gjør, og en stor inspirasjon for kokkene som jobber for meg, sier kjøkkensjef Roger Asakil Joya ved Sabi Omakase til Aftenbladet.

Dette er den aller første sushirestauranten i Norge som har fått Michelin-stjerne, og det er jeg stolt av

Utdelingen er akkurat over, og flere tv-team rigger seg til på scenen i Vasateatret for å intervjue de nye stjernekokkene. Joya får et stort kyss av sin tydelig stolte kone og kollega Ana Joya. Sabi Omakase er den eneste norske restauranten som har fått ny stjerne i den nye guiden, mens Sven Erik Renaas restaurant Re-Naa har beholdt stjernen den fikk i fjor.

Her er dommen fra Michelin-guiden:

Sitt på en av de ni stolene langs disken for en sushi-opplevelse over 18 retter, med hver rett introdusert og forklart av den erfarne kokken og eieren. Fantastiske norske ingredienser er tilberedt med eksepsjonell ferdighet og pyntet med noen små, moderne grep. Du kan få sake- eller vinpakker til maten.

Joya var selv med på å starte den populære Sabi Sushi-kjeden sammen med Njål Gaute Solland og Arild Ask Bringeland, og de har nå over 100 sushikokker ansatt i firmaet. Joya tror onsdagens stjernedryss vil være en stor inspirasjon for dem også.

– Jeg tror det vil bidra til en stolthet over det de holder på med, og et glimt inn i framtiden for hva det går an å oppnå. Dette er den aller første sushirestauranten i Norge som har fått Michelin-stjerne, og det er jeg stolt av, sier Joya.

Kjøkkensjef Roger Asakil Joya kunne juble for Michelin-stjerne. Foto: Kristian Jacobsen

– Hvordan har du jobbet for å oppnå dette?

– Det er vanskelig å beskrive. Man må elske det man gjør og jobbe hardt og målrettet hver eneste dag. Jeg behandler alle gjestene helt likt, og er veldig ærlig på det jeg gjør. Jeg har også fantastiske folk som jobber for meg, og deler æren med hele teamet. Og vi bruker gode, norske ingredienser, sier Joya.

LES OGSÅ: Her er vår anmeldelse av Sabi Omakase fra oktober 2015, kort tid etter åpning.

– Hvordan skal du feire dette?

– Nå skal jeg ut og drikke masse vann, sier Joya og ler høyt.

– Det blir også middag sammen med de andre kokkene som har fått sine første stjerner. Det er mange gode restauranter her i Stockholm. Men når jeg er hjemme, spiser jeg helst enkel, filippinsk husmannskost, legger han til.

Kjøkkensjef Roger Asakil Joya mottok Michelin-stjernen under utdelingen i Stockholm. Foto: Kristian Jacobsen

– Fullt fortjent stjerne

Blant gratulantene var Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef på Maaemo i Oslo. Den er den eneste norske restauranten som har hele tre stjerner, en utmerkelse som er få forunt. Bang har selv spist på Sabi Omakase, og synes stjernen er fullt fortjent.

– Dette er fantastisk for Stavanger å ha to stjernerestauranter, sier Bang til Aftenbladet.

Han er også glad for å ha fått beholde sine tre stjerner.

– Det er det største man kan oppnå som restaurant, men det krever mye å komme på et så høyt nivå. Jeg tar ingenting for gitt, legger han til.

Kjøkkensjef hos Sabi Omakase Roger Joya på Michelin-stjerneutdeling i Stockholm onsdag formiddag. Her sammen med Juan Wong og Rogers kone Ana Joya. Foto: Kristian Jacobsen

Renaa: - Helt magisk

Sven Erik Renaa er glad for å ha fått en ny stjernerestaurant i byen.

– Dette er helt magisk, og en vanvittig prestasjon av Roger og teamet hans. Nå er det nok ikke lenge før Stavanger har flere stjerner enn Oslo, sier Renaa til Aftenbladet.

Kjartan Skjelde er på sin side litt overrasket over at det bare er delt ut stjerner til totalt fem restauranter i Norge.

– Det finnes jo mange gode kandidater, for eksempel Lysverket i Bergen, Credo i Trondheim og Bokbacka i Oslo. På den andre siden er det bra at stjernene henger høyt, og det understreker jo ytterligere hvor godt Stavanger har hevdet seg, sier Skjelde.

Han eier og driver restauranten Tango Bar & Kjøkken, som i år som i fjor ble nevnt i guiden, noe som er en anerkjennelse i seg selv.

– Blir det stjerne til deg neste gang?

– Det er helt umulig å si. Men vi skal i hvert fall jobbe hardt, sier Skjelde.

Kjøkkensjef hos Sabi Omakase Roger Joya gratuleres han av en av gründerene av Sabi Sushi, Arild Ask Bringeland. Foto: Kristian Jacobsen

Medeier og gründer Arild Ask Bringeland er også til stede i Stockholm. Han er tydelig glad og stolt over tildelingen.

– Det føles fantastisk å få være en liten brikke i dette. Roger er one in a million, og det har vært kjekt å være med på reisen. Han har jobbet utrolig hardt for å oppnå dette, sier Bringeland.

Etter en presentasjon fra Michelinguidens direktør Michael Ellis, startet stjernedrysset i Stockholm onsdag formiddag. Og den aller første byen det ble zoomet inn på i kartet på storskjermen, var Stavanger.

Dermed ble kjøkkensjef Roger Asakil Joya, hans kone Ana Joya og sakesommelier Magdalena Skowronek kalt opp på scenen for å motta sin første michelinstjerne, til stor applaus fra en fullsatt sal hvor kolleger og pressefolk fra hele Norden fulgte ivrig med.

Det ble også klart at begge de to nordiske restaurantene som har tre stjerner, Maaemo i Oslo og Geranium i København, beholder stjernene sine.

Roger Joyas kone Ana Joya følger spent med sammen med sake-sommelier Magdalena Skowronek og Arild Ask Bringeland. Foto: Kristian Jacobsen

Michelinguiden kom i en nordisk utgave for første gang i fjor, og det var også første gang guidens inspektører besøkte andre norske byer enn Oslo. I fjor fikk Stavanger sin aller første stjerne, den gikk til Sven Erik Renaas gourmetrestaurant Re-Naa. Tango Bar og Kjøkken fikk også hederlig omtale i guiden, men nådde ikke helt opp til de forholdsvis høythengende stjernene. Stavanger og Oslo var for øvrig de eneste byene som fikk stjerner både i forrige tildelingsrunde og i denne.

Dette er den komplette listen over de norske restaurantene som har en eller flere stjerner i årets guide:

Stavanger

Sabi Omakase (1 stjerne)

Re-Naa (1 stjerne)

Oslo

Maaemo (3 stjerner)

Kontrast (1 stjerne)

Statholdergaarden (1 stjerne)

Restaurantene som kommer gjennom nåløyet kan tildeles én, to eller tre stjerner. Én stjerne gis til restauranter som regnes som eksepsjonelt bra i sin kategori. To stjerner gis til restauranter som «er verd en omvei», mens i de sjeldne tilfellene hvor en restaurant får tre stjerner, legges det til grunn at restauranten «er verd en reise i seg selv».

Inspektørene, som opptrer anonymt, forholder seg til fem kriterier når de bedømmer restaurantene. Det beskrives på følgende måte på guidens hjemmeside:

Stjernene deles ut kun basert på maten som serveres. Inspektørene benytter fem kriterier i bedømmingen: 1. Kvaliteten på råvarene 2. ”Håndverket” – dvs. smaken og tilberedningen 3. ”Personligheten” – dvs. hvor godt kokken har lykkes med å finne sitt eget uttrykk 4. Valuta for pengene 5. Kvalitet over tid – det skal være en like fantastisk opplevelse uansett når du besøker restauranten.