Under opptakten til landsmøtet har det vært mange spekulasjoner om håndteringen av det mye omtalte og omstridte EU-direktivet. Det er en voksende motstand i Høyres rekker mot at Norge skal godta et direktiv som angivelig svekker personvernet. Solberg synes det er for tidlig å ha en bastant mening.– Det er fortsatt mange spørsmål vi ikke har fått svar på. Vi har lagt et løp i partiet, slik at alle sider av saken blir debattert og belyst. Vår interne høringsfrist er tilpasset regjeringens tidsskjema som tilsier at et forslag først kommer til Stortinget i oktober-november. Det er for tidlig å konkludere, sier Solberg.

Datalagring blir en av hovedsakene under landsmøtet, og spenningen blir først utløst søndag. Da vil det foreligge et resolusjonsutkast, etterfulgt av en votering. Landsmøtet er partiets høyeste organ kan derfor gi et «råd» til Høyres stortingsgruppe.

– Det vil ikke bli snakk om å binde stortingsrepresentantene. Det ordet har vi ingen tradisjon for i Høyre. Men det er jo samtidig slik at alle vil føle seg forpliktet til å følge et landsmøtevedtak, sier Solberg.

Selv vil hun verken komme inn på datalagring, forholdet til Frp eller fedrepermisjon i sin landsmøtetale, men heller heve blikket og snakke om de store linjer i politikken. (©NTB)