FLEKKEFJORD: – Det må nok bygges flere strømutvekslingskabler fra regionen enn dagens nederlandsforbindelse og den planlagte til Tyskland før en oppnår stor nok prisforskjell i kraftmarkedet til at det blir lønnsomt å bygge et pumpekraftverk, sier administrerende direktør Gaute Tjørhom i Sira-Kvina kraftselskap.

Mandag ble det klart at Statnett og Tenne i Tyskland samt den tyske statseide banken KfW har inngått samarbeid om utvikling, bygging og drift av strømutvekslingskabelen mellom Norge og Tyskland som vil koste mellom 1,5 og 2 milliarder euro. Kabelen skal stå ferdig i 2018. Fra ilandføringsstedet i Vollesfjord i Flekkefjord vil kabelen videreføres til Ertsmyra på Tonstad i Sirdal, der den skal kobles på sentralnettet via en ny omformerstasjon.

Pumpekraft på is

I april i fjor ba Sira-Kvina kraftselskap NVE utsette konsesjonsbehandlingen av det planlagte pumpekraftverket på Tonstad til over tre milliarder kroner. Planene går ut på å pumpe opp vann i magasinene når strømprisen er lav, for så å produsere for fullt når prisen er høye. For å kunne forsvare å bruke minst 1,25 kilowattime for å produsere 1 kiloattime, må prisene variere mye mer enn i dagens marked.

– I Norge vil mellomlandsforbindelsen styrke forsyningssikkerheten i år med tørre og kalde vintre og bidra til mer stabile strømpriser gjennom hele året, sier konsernsjef Auke Lont i Statnett.

Vind — og solenergi

Statnett mener en vil øke nettstabiliteten ved å knytte sammen det norske og tyske kraftmarkedet, som foreløpig ikke har direkte forbindelse.

Kabelen gjør det mulig å eksportere vind- og solenergi fra Tyskland til Norge når det er overskudd av dette, mens Norge kan eksportere vannkraft til Tyskland når solen ikke skinner og det er vindstille.

Partene påpeker at avtalen vil støtte opp under ambisjonene om mer fornybar kraft og økt energitilførsel i regionen, og dermed bidra til å oppfylle EUs klima- og energimål.

Arbeidsplasser

Mens ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord er opptatt av om tysklandskabelen kan gi kommunen økt eiendomsskatt, håper ordførerkollega Jonny Liland i Sirdal at den nye utenlandskabelen vil bidra til flere arbeidsplasser i Lister-regionen. Når det gjelder skatteinntekter så vil et framtidig pumpekraftverk med dagens kraftregime gi Sirdal reduserte skatteinntekter, men Jonny Liland mener utsikter til nye arbeidsplasser er viktigere.