Kona mistet livmoren da hun fødte sitt første barn, men paret benyttet arvestoffer fra dem begge da de brukte en surrogatmor i Minnesota til å bære fram tvillingene i 2009. De fikk skriftlig bekreftelse på at alt var i orden, så lenge surrogatmoren sa fra seg foreldreretten og en amerikansk domstol slo fast at de har den juridiske foreldreretten, skriver Aftenposten.Men da Skattedirektoratet på oppdrag for Barne— og likestillingsdepartementet (BLD) i juni sendte ut brev til foreldre av surrogatbarn for å «rydde opp» i feilregistreringer, var moren ikke lenger godkjent.

– Dette er så fryktelig vondt, fordi det berører det viktigste i livet. Vi var hundre prosent trygge da vi satte i gang prosessen. Derfor blir jeg så sint nå. Skal det være så enkelt for staten å trekke seg og si «beklager, vi mener nå noe annet», spør kvinnen.

Nav vil ikke kommentere den konkrete saken, men direktør Ellen Christiansen sier at regelverket i utgangspunktet ikke er laget for denne type problemstillinger og at de derfor ikke kan se bort fra at de har gitt ufullstendige råd i en foreldrepengesak.

Departementet ønsket ikke å kommentere saken overfor avisa. Advokat Arvid Sjødin, som bistår paret, er overbevist om at Lysbakken må snu i saken.(©NTB)