VENNESLA: — Med en gang jeg fikk vite at datteren min var smittet av E.coli, tenkte jeg automatisk på at barnehagen har skylda. Det er lett å skylde på den. Manglende håndhygiene var det første som slo meg, sier mamma Kristin Holm Tønnesen. Familien, opprinnelig fra Kristiansand, bor rett ved siden av barnehagen.

Sent fredag kveld forrige uke var hun blant flere foreldre som ble oppringt av ledelsen i Smååsane barnehage. Beskjeden var at to barn var syke som følge av E.coli-bakterien Ehec. Tirsdag ble tre nye tilfeller påvist.

Kristin Holm Tønnessens datter er ikke blant de fem barna. På eget initiativ valgte hun å ta avføringsprøve av ettåringen på mandag, for å utelukke at hun var smittet. Prøvesvaret viste E.coli, men en snillere variant enn hos de andre.

— Det var ikke Ehec. Jeg har holdt henne hjemme fra barnehagen siden fredag. Sønnen vår er på stor avdeling og har vært i barnehagen hele tiden, sier hun.

Holm Tønnessen forteller at ingen har fått opplysninger om hvem de fem syke på småbarnsavdelingen er. Det er taushetsbelagt.

Selv beskriver hun sin egen reaksjon på datterens prøve slik:

— Jeg synes det var flaut at hun hadde fått denne typen bakterie. Man begynner raskt å tenke på om ens eget barn er mer urenslige enn andre, og hva andre tenker om deg, forteller hun.

Tirsdag kveld var hun på et hasteinnkalt møte i Smååsane med blant annet smittevernekspert Preben Aavitsland. Han er leid inn av Vennesla kommune som konsulent og faglig rådgiver i E.coli-saken.

— E.coli-utbruddet har vært litt skummelt. Men etter møtet med Aavitsland var det mange som pustet lettet ut. Jeg tror folk ble beroliget av det han fortalte, og av at han sa at det kommer til å gå bra.

Kristin Holm Tønnessen gir ros til ledelsen i barnehagen for god informasjon. Foreldrene er holdt orientert om utviklingen i E.coli-saken hele veien.