23. juli beskrev statsministeren Utøya som hans ungdoms paradis som hadde blitt til et helvete. Fire uker senere var han tilbake, sammen med overlevende AUF-ere.— Å være tilbake ga veldig blandede følelser. Det var vondt å se steder der mennesker hadde mistet livet og der mange ungdommer hadde opplevd de grusomste ting. Men det var også godt å se at ungdommen møttes, støttet hverandre og hjalp hverandre. Og at noe av den gamle varmen og smilet som alltid har preget Utøya, var på vei tilbake, sier Stoltenberg til NTB.

Søndag møter statsministeren først de etterlatte til en lunsj i Oslo. Deretter får han selskap av presidenten og statsministeren i Island og Finland, samt statsministre og representanter for kongehusene i Sverige og Danmark, til en roseseremoni i Oslo domkirke. Deretter skal han tale i den nasjonale minnemarkeringen i Oslo Spektrum.

— Vi trenger nasjonale minnemarkeringer. Da kan hele nasjonen samles og gi uttrykk for sin respekt overfor dem som har mistet livet, sin omsorg overfor de skadde og en takk til alle hjelpemannskaper og omsorgsarbeidere som har bidratt, sier statsministeren.

Han viser til markeringen etter tsunamien i 2004 og at fagfolk mener slike markeringer hjelper til i sorgarbeidet etter tragiske hendelser. (©NTB)