VENNESLA: — Veldig glad, sier 51 år gamle Hac Phi Huynh. Forrige uke bygde han om et stort gir og besto fagprøven som industrimekaniker.

Tommy Slovik (21) bygde en hydraulikk-spinner og Kim Andre Mekitalo (19) mekket en stor vinsj. De besto også.

I

Hac Phi Huynh (51), Kim André Makitalo (19) og Tommy Slovik (21) takker lærerne for fagbrev. De står i sort til høyre. De er fra venstre: Asle Kjetså, Terje Granås og Arild Omdal. Foto: OddI-Inge Rønning Uleberg

Ingen av dem hadde fått lærlingplass, men de fikk for et drøyt år siden tilbud om å begynne på verkstedet som Vennesla videregående skole har etablert i den såkalte «nieren» på Hunsfos. NOV, MH Wirth og lokale bedrifter har stilt med utstyr til mange hundre tusen kroner.

De kommer inn med lav selvtillit siden de ikke har fått lærlingplass, men vi får dem i gang.

Siden 2013 har 21 ungdommer som møtte veggen da de søkte lærlingplass, fått fagbrev ved å gå her.

Les også:

— Vi har fått til et godt arbeidsmiljø. Det er moro å se hvordan ungdommene vokser. De kommer inn med lav selvtillit siden de ikke har fått lærlingplass, men vi får dem i gang. Vi forsøker å skape et mest mulig realistisk verkstedmiljø, sier Arild Omdal.

Hac Phi Huynh viser giret som han snudde retningen på til fagprøven. Foto: OddI-Inge Rønning Uleberg

Kanskje er der derfor halve flokken er ute og røyker når vi kommer for å treffe dem.

Pionerer

Omdal er den av lærerne som kan mekanikk også. Asle Kjetså kan hydraulikk, mens Terje Granås har det pedagogiske ansvaret og kan mye om sveising.

Les også:

Vennesla videregående skole og Mandal videregående skole er pioner-skolene i Vest-Agder med «læretid i skole» for de som ikke fikk vanlig læreplass. Siden starten i 2013 har 55 personer fått fagutdanning via denne metoden i Vest-Agder.

Kim André Mekitalo viser vinsjen som han fikset til fagprøven. Foto: OddI-Inge Rønning Uleberg

I Kristiansand er Tangen videregående og Kvadraturen videregående også i gang med «læretid i skole» i ulike fag. De startet opp i fjor og fagopplæringen foregår i leide lokaler i Reinhardt-bygget.Les også:

Utdanningssjef i Vest-Agder fylkeskommune, Arly Hauge, forteller at fylkeskommunen vil konsentrere virksomheten for å skape tyngre kompetansemiljøer. I fremtiden blir det ett opplæringssenter i Mandal-regionen og ett i Kristiansand-regionen.

Vennesla håper de ikke taper i kampen mot Kristiansand.

Tommy Slovik viser hydraulikkspinneren som han fikk sving på til fagprøven. Foto: OddI-Inge Rønning Uleberg

— Vi har tilbud om å leie 2500 kvadratmeter til her i næringsparken på Hunsøya. Vi kan tilby utdanning både til de som ikke har fått læreplass, til personer som skal kvalifiseres via NAV og til flyktninger og andre som trenger opplæring, sier leder for Vennesla videregående skoles spesialtilbud på Hunsøya, Oddbjørn Osmundsen.- Vi skal evaluere grundig. Vi må både se på om vi skal leie eller eie lokaler og på hvor tilbudet bør plasseres. Vennesla er slett ikke ute av bildet. Politikerne vil få vårt råd i løpet av skoleåret, sier Arly Hauge.

Tøffere tider

Fagopplæringssjef i Vest-Agder fylkeskommune Kai Tore Flottorp tror behovet for «læretid i skole» vil øke fremover, i takt med utfordringene i næringslivet.

— Vi startet ulike bilfag i Kristiansand i fjor. Nytt i år er elektro. Det er flere og flere fag hvor det er vanskelig å få nok lærlingplasser, sier han.

Guttene med ferskt fagbrev i Vennesla er nå på jakt etter jobb. De har ikke lyst til å flytte, men kanskje må de.

— På Møre er det ledige jobber for sveisere og industrimekanikere i verftsindustrien. Vær villig til å flytte på dere. Dere må komme i gang, råder lærer Arild Omdal.

533 har fått læreplass - 291 har ikke fått

Næringslivet må komme opp med 150-200 nye lærlingplasser de neste to årene hvis det skal bli nok til alle søkere med ungdomsrett.

Det er viktig å understreke at alle med ungdomsrett vil få et tilbud. Det har de krav på. Vi følger opp hver enkelt.

Det opplyser fagopplæringssjef i Vest-Agder fylkeskommune, Kai Tore Flottorp, til Fædrelandsvennen.

Ungdomsrett betyr den rett alle har til treårig videregående utdanning i løpet av de første fem eller seks årene etter grunnskolen.

I høst var det 805 personer i Vest-Agder som søkte læreplass. 674 av dem hadde ungdomsrett.

Status akkurat nå er at 291 av de som søkte lærlingplass som ikke har fått seg plass. 216 av disse er ungdommer med ungdomsrett.

— Det er viktig å understreke at alle med ungdomsrett vil få et tilbud. Det har de krav på. Vi følger opp hver enkelt, sier Flottorp.

De 216 ungdommene har fått følgende tilbud:

• 15 føres frem til fagprøve basert på Vg3 automatiseringsfaget

• 33 har tilbud om påbygg

• 51 er ukvalifiserte - får tilbud om kurs/oppfølging for å ta opp igjen fag

• 80 har takket ja til Vg3 fagopplæring (alternativ til læreplass)

• 27 har takket nei til Vg3 fagopplæring (alternativ til læreplass)

• 10 har ikke svart på tilbud om Vg3 fagopplæring (alternativ til læreplass)