KRISTIANSAND: 22. juli-kommisjonen ga politiet knallhard kritikk for aksjonen mot Utøya. De mener blant annet at det bør stilles krav til responstid for politietaten.

I dag melder Bergens Tidende at Sogn og Fjordane politidistrikt innfører egne målsettinger for hvor lang tid det maksimalt skal ta fra nødmeldingen kommer inn til første politipatrulje er fremme på stedet.

Nå sier politimester Kirsten Lindeberg at dette også er noe som vurderes innført i Agder politidistrikt.

— Vi vurderer dette som ett av tiltakene for å øke den operative innsatsen, sier Lindeberg til Fædrelandsvennen.

- Bra å bli målt

I dag har Agder-politiet et krav om ha et bestemt antall patruljer ute i distriktet. Antallet varierer etter bestemte ukedager og tid på døgnet.

Politimester Kirsten Lindeberg synes et krav om responstid er et bra tiltak.— Det er alltid sunt å bli målt. I dag har andre nødetater, som brannvesenet, et krav om responstid. Forskjellen er at de sitter inne på stasjonen når nødmeldingen kommer, mens politiet er ute på patrulje til en hver tid og blir omdirigert når noe skjer, sier Lindeberg.

Ulike krav i by og land

Hun stiller likevel spørsmål om det bør være samme krav til responstid over hele landet.

— Jeg vil ha tett kontakt med de andre politidistriktene for å se hva som kan være riktige kriterier for responstid. Det er ikke sikkert man kan ha samme krav om responstid i tettbygde strøk som i utkantstrøkene. Også i Agder politidistrikt er det store avstander, sier Lindeberg.

Uansett hva Agder politidistrikt kommer til, tror politimesteren at det vil komme et nasjonalt krav om maksimal utrykningstid for politietaten.— Og skal vi være i stand til å oppfylle et slikt krav, må det en høyere bemanning til enn vi har i dag. Kortere responstid krever også flere biler ute, sier Lindeberg.

Innfører fra nyttår

Sogn og Fjordane politidistrikt vil innføre sin responstid fra nyttår.

— Hva målet for tidsbruken skal være, holder vi nå på å ta stilling til, sier politimester Johan Brekke til Bergens Tidende.

Denne måneden hatt man hatt et prøveprosjekt, hvor tiden på hver enkelt utrykning er blitt målt og registrert.

— Først skal vi gå gjennom resultatene, og se disse opp mot hva som er realistisk å få til med de ressursene vi har, sier Brekke.

Ifølge Bergens Tidende vurderer også politiet i Hordaland å innføre sin egen målsetting for hvor lang tid det skal ta å komme borgere i nød til hjelp.