Anders Behring Breivik. Foto: Politiet

Under det siste fengslingsmøtet i Oslo Tingrett mandag den 14. november ba Anders Behring Breivi k om ordet for å si noe til fornærmede og pårørende som var til stede. Dommeren ga ham ikke tillatelse til å snakke, blant annet fordi noen slik tale ikke hørte hjemme på agendaen for et fengslingsmøte.Hadde Behring Breivik fått snakke, så hadde det ikke vært noen beklagelse de etterlatte etter ofrene for terrorangrepet den 22. juli ville ha fått høre, skriver Aftenposten.no. Det han hadde planlagt å si, var etter det Aftenposten erfarer, at de pårørende burde takke ham.

Dette kommer frem i en reportasje om Anders Behring Breviks liv, som kan leses i Aftenpostens papirutgave i morgen lørdag.

To ansikter

I artikkelen tegnes det et bilde av en person med flere ansikter, ett han viser frem til offentligheten, og ett som skapes i ungdommen, stadig radikaliseres gjennom tyveårene, og som kommer til syne den 22. juli.

Flere eksperter heller i retning av at han har alvorlige personlighetsforstyrrelser. Om han også er sinnssyk, og dermed ikke kan straffes for de 77 drapene den 22. juli, vil de rettssakkyndige forhåpentlig gi et svar på i rapporten de skal overlevere til Oslo Tingrett på tirsdag.

Overutviklet empati

Psykiaterne har lett etter bakenforliggende årsaker til at Anders Behring Breivik er blitt en av verdenshistoriens verste massemordere. Hans egen forklaring er etter det Aftenposten erfarer at han mener han har en overutviklet empati.

Når han blir spurt om hvordan det er mulig for ham å ha den oppfatningen, all den tid han skånselsløst har myrdet 77 mennesker, deriblant mange barn, svarer han at han har spart millioner av liv ved å ta den avgjørelsen han tok.

Han hevder han har hatt så mye medfølelse med fremtidige generasjoner i Europa, som han mener vil leve under islamsk dominans, at han følte at noe måtte gjøres.

Han har utnevnt seg selv til dommer, jury og bøddel, og gjorde i sine egne øyne sine ofre til martyrer for Saken.

Derfor mener han også at ofrenes pårørende bør takke ham.

— Skrudd

— Hvis dette er riktig, så sier det litt om hvor skrudd hele fyren er, sier Trond Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsen.

Han ønsker ikke å gi noen forhåndskommentarer om den sakkyndige rapporten som kommer nå på mandag.

— Vi forholder oss til den konklusjonen som kommer, sier han.