Les også:

  • Tannhelsesekretærer fikk medhold etter flere års kamp

  • Kan få millionerstatning for kvikksølv

Tannhelsesekretærene har i flere år kjempet mot Nav for å få erstatning for helseskader som de mener er forårsaket av nærkontakt med amalgam i arbeidet.

Nav har hevdet at det ikke finnes bevis for at kvikksølv er årsaken til deres helseskader.

134 studier

Nå kan det være at Kunnskapssenterets gjennomgang av til sammen 134 internasjonale forskningsstudier gir en støtte til tannhelsesekretærenes sak. I rapporten kommer det blant annet frem at:

  • Studier uten kontrollgruppe, men av høy metodisk kvalitet, viser statistisk signifikante assosiasjoner mellom kvikksølv i urin og helseutfall som redusert oppmerksomhet, hukommelse og manuell koordinering. De samme sammenhengene kommer frem i studier som sammenligner tannlegeassistenter med personer som ikke er kvikksølvutsatt.

  • Kvikksølvkonsentrasjonen i urin og i andre vevsprøver var generelt høyere hos tannhelsepersonell enn hos grupper av ikke-eksponerte, både i nordiske og internasjonale studier.

  • Tannlegeassistenter hadde stort sett høyere konsentrasjon av kvikksølv i urin enn tannleger.

— Sykdom skyldes kvikksølv

— Tannhelsesekretærers sykdom skyldes kvikksølv. Det er hovedkonklusjonen i den rapporten Kunnskapssenteret har gjort for Nav. Nå forventer vi at de som har fått avslag på sitt krav om yrkesskadeerstatning får sine saker behandlet på nytt, sier Gerd Bang-Johansen, leder i Tannhelsesekretærenes forbund i Parat.

Etter at NRK Brennpunkt i november sendte programmet "I strupen på Nav", bestilte Nav faglige råd fra Helsedirektoratet.

— Nå har de fått det, og konklusjonen er at vi har hatt rett hele tiden. Det er kvikksølveksponeringen som har gjort mange tannhelsesekretærer syke, sier Bang-Johansen.

Kritikkverdig behandling

Hun håper rapporten vil føre til at diskusjonene om hvorvidt tannhelsesekretærer på 60- og 70-tallet kan ha blitt kvikksølvforgiftet i sitt arbeid nå tar slutt.

- Det bør ikke lenger være mulig å avslå slike saker på et generelt grunnlag, sier Bang-Johansen.

Forbundet stiller også spørsmål om hvorfor det ikke har vært mulig å behandle disse sakene på linje med andre løsemiddel og forgiftningsskader.

Behandlingen våre medlemmer har fått er svært kritikkverdig. I tillegg til sin sykdom har de måttet kjempe for å bli trodd, sier Bang-Johansen.

For lang saksbehandling

Rapporten er bestilt av Helsedirektoratet på vegne av Nav, og skal nå sendes på høring til aktuelle fagmiljøer.

Nav ønsker ikke å kommentere rapporten før høringsrunden er over.

— Vi mener det er viktig å avvente høringsinnspillene før vi kommenterer denne rapporten. Men oppsummeringen bekrefter det Nav tidligere har lagt til grunn om at kvikksølv er farlig, og at dette øker med eksponeringen. Vi ønsker ikke å kommentere innholdet ytterligere før rapporten blir oversendt fra Helsedirektoratet, sier assisterende arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt i en pressemelding.

Nav peker imidlertid på saken der

Navs interne granskning av behandlingen av kvikksølvsakene er også offentliggjort tirsdag. I rapporten innrømmer de at saksbehandlingstiden har vært for lang. De skriver også at samarbeidet mellom yrkesmedisinerne og Nav må bli bedre.

— Dette er helt i tråd, med det vi har hevdet hele tiden, nå forutsetter vi at de endrer kurs, understreker Gerd Bang-Johansen.

Kampen er ikke over

— Selv om vi nå har fått medhold, er ikke kampen over, sier Gerd Bang-Johansen.

Nav har bedt om en politisk avklaring på de prinsipielle spørsmålene som kommer frem i de to kjennelsene i trygderetten hvor tannhelsesekretærer er gitt medhold i at de er yrkesskadede.

— Jeg forventer at politikerne tar ansvar, og sørger for at Nav får retningslinjer som gjør det mulig å behandle yrkesskadede tannhelsesekretærer på en skikkelig måte, sier Bang-Johansen.