Nye regler fra 1. september gir domstolen anledning å nekte en siktet møterett under fengslingsmøter. Tidligere måtte den siktede bli spurt og gi sitt samtykke til å la seg avhøre i fengselet, men nå kan ikke den siktede lenger motsette seg slike ønsker. I stedet må vedkommende bli i fengselet og være med på rettsmøtet via videolink til rettssalen hvor alle andre deltar.Politiet har bekreftet at de vil be om en slik ordning i forkant av neste fengslingsmøte i Oslo tingrett 14. november, men møter motstand fra Breiviks forsvarere.

– Vi er veldig skeptiske til at han forklarer seg via videolink. Dette har med klientens rettssikkerhet å gjøre. Det er noe helt annet å forklare seg foran et kamera i cellen enn foran dommeren i rettssalen, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Politiet argumenterer for at det vil være både billigere og sikrere om Breivik holder seg i fengselet på Ila.

– Det har vært et betydelig sikkerhetsopplegg og mye logistikk knyttet til det å transportere Breivik til og fra tinghuset, så bruk av videolink vil være svært praktisk for oss, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB sist helg. (©NTB)