Setesdøl nominert til Brageprisen

Gunstein Bakke er nominert til Brageprisen.

KRISTIANSAND: I dag ble Gunstein Bakke fra Bygland nominert til den prestisjetunge Brageprisen i klassen for skjønnlitteratur for sin roman «Maud og Aud. Ein roman om trafikk.»

Fra juryens begrunnelse:

«Maud og Aud. Ein roman om trafikk er en original og særpreget roman om biltrafikkens innvirkning på tilværelsen. Bilens betydning analyseres i detalj med utgangspunkt i hvordan en families liv i løpet av ett sekund blir endret for alltid … Romanen inneholder presise essayistiske partier om olje, om organdonasjon, om trafikkovervåkning, om de små bevegelsene som inngår i de store. Ingeniørene konstruerer en vei, legene konstruerer en kropp, dette er biltrafikkens konsekvenser. De mange temaene utfordrer leseren til refleksjon»

«Maud og Aud. Ein roman om trafikk» har også fått gode kritikker i pressen:

Dagsavisen skriver: «Bakke skriver usigelig vakkert om det smertefulle og groteske», mens Morgenbladet skriver «Bakke lykkes i den vanskeligste kunsten: Å vise oss noe fremmed i det vi trodde vi kjente best av alt … Denne underlige romanens kanskje største triumf, er hvordan teksten makter å veve sammen de mest folkelige samtaletema, som bensin, Mercedesmodeller og veikvalitet, med refleksjoner og fabuleringer i den helt store skala».

De øvrige nominerte er Thomas Espedals bok «Imot naturen», Mette Karlsvik og boka «Bli Björk» og Ingvild H. Rishøis bok «Historien om Fru Berg».

I fjor vant Gaute Heivoll Brageprisen for romanen «Før jeg brenner ned».

I i kategorien barne— og ungdomsbøker er en annen sørlending nominert, nemlig Bjørn Arild Ersland, som har skrevet en rekke bøker for barn. Han skriver både fagbøker, bildebøker og lettlestbøker. I 2009 fi kk han Skolebibliotekarprisen for sitt samlede forfatterskap av barne- og ungdomsbøker. Bjørn Arild Ersland er fra Mandal og bor i Stavanger.

Brageprisen deles ut torsdag 24. november.