dregg2.jpg Foto: Jan Oddvar Eide

ARENDAL: — Hva er oddsene for å bli fisket opp med en dregg fra tre-fire meters dyp - av en anestesilege - som får kroppsfunksjonene igang igjen, før ambulansen kommer?

— Jeg håper virkelig det går bra med ham. Det hadde vært fantastisk, sier Paul Åge Nilsen til Fædrelandsvennen noen timer senere.

Den 25 år gamle mannen fra arendalsdistriktet kolliderte lørdag formiddag i fjellveggen ved Rykeneveien.

— Bilen var stjålet, bekrefter politiets operasjonsleder Atle Loven.

Etter kollisjonen prøvde mannen å stjele en båt for å komme seg unna. Da han ikke klarte det, rev han av seg klærne og la han på svøm, kun iført en t-skjorte.

Livstruende skadet

bilde1.JPG Foto: Ernest Boswarva

— I mine 35 år som lege har jeg aldri vært med på noe lignende, medgir den pensjonerte amnestesilegen, som i fjor flyttet hjem til Arendal etter et langt virke i Tromsø.- Jeg har aldri prøvd å redde noen med dregg, sier han vanntro.

Søkkvåt inn til beinet, ikledd arbeidstøy og slagstøvler, fulgte Paul Åge Nilsen mannen fra bunnen av Nidelva, opp i båten, inn på brygga, over i ambulansen og helt inn på sykehuset i Arendal.

Skadene til mannen i 20-årene betegnes lørdag ettermiddag av sykehuset som livstruende.

Jakten etter kollisjonen

Paul Åge Nilsen og kona Maria Kvalheim Nilsen skulle egentlig vaske huset, som ligger ved den vakreste delen av Nidelva, ved idylliske Vrengen.

Inn i hagen kom uniformert politi på jakt etter 25-åringen som hadde stukket fra åstedet etter å ha kollidert med fjellveggen et lite stykke unna.— Politiet trodde han kunne ha rømt ned hit, forteller Nilsen.

— Like etterpå hørte min kone rop fra elva. Da jeg gikk bort, så jeg mannen som helt tydelig var i ytterste nød, forteller han.

Nilsen ba sin kone ringe 112, mens han selv gikk rett i jolla og fikk start på påhengsmotoren.

Under vann

— Jeg så mannen forsvinne under vann 30-40 meter ute. Så jeg rygget ut dit jeg så ham forsvinne. Etter et halvt minutts tid kom han opp til overflaten igjen og gjorde svømmebevegelser. Jeg var så nær at jeg kunne strekke båtshaken ut til brystet hans. Men han var helt utslitt og tok ikke etter den, forteller Nilsen.

Før han klarte å komme nærmere forsvant mannen under vann igjen.

— Jeg fulgte etter ham i båten mens han drev nedover elva. Han sank tre-fire meter ned til bunns, helt livløs med armer og bein utstrakt, og ble liggende stille, forteller Nilsen.

Fiske med dregg

Med denne dreggen fisket den pensjonerte anestesilegen Paul Åge Nilsen opp den livløse mannen i 20-årene fra bunnen av Nidelva. Foto: Jan Oddvar Eide

— Det tok bare 30 sekunder før han traff bunnen. Det var for dypt for meg å dykke ned dit. Og båtshaken rakk ikke ned. Så da var det bare én ting å gjøre, det var å prøve med dreggen. Jeg senket den forsiktig ned og prøvde å få tak i t-skjorta.- Første gangen jeg prøvde fikk jeg ikke tak med dreggen. Andre gangen hektet den seg fast i t-skjorta.

— Jeg kjente jeg hadde ham på dreggen, og dro ham forsiktig og langsomt opp. 30 centimeter fra overflaten fikk jeg tak i ham med hånden, og fikk hodet hans over vann, forteller Nilsen.

Da hadde mannen vært under i cirka ett minutt.

— Han var gråblek, delvis blå. Han hadde maksimalt utvidede pupiller og var uten pust. Om han hadde puls vet jeg ikke, forteller Nilsen

De lange minuttene

Anestesilegen klarte ikke få mannen om bord i båten alene. Han må konsentrere seg om å holde hodet hans over vann.

— Jeg ropte etter hjelp mens jeg holdt ham oppe i kanskje fem minutter. Det var fem veldig lange minutter, sier Nilsen som til slutt så politiet nærme seg.

— Det kom en politimann over i min båt. Sammen fikk vi mannen over ripa og inn i båten, og fikk begynt førstehjelp på vei inn til brygga.

Helt livløs

— Han var da livløs med maksimalt utvidede pupiller, forklarer Nilsen.

— Det vil si at øynene er helt svarte?

— Ja, det betyr at han er langt kommet. Men på de 20 meterne inn til land hørte jeg et gisp. Inne på brygga fortsatte vi gjenopplivningen. Jeg tar kjevetak og får frie luftveier, vi får puls, det kommer et par gisp. Langsomt begynner han å ta seg opp. Men han er bevisstløs og han reagerer ikke på smerte. Ambulansen kom samtidig som oss til brygga, og vi får gitt ham surstoff, koblet han til EKG. Han får respirasjon og pupillene begynner å trekke seg sammen, forteller Nilsen, som ble med mannen i ambulansen til sykehuset.

— Klarer han seg?

— Umulig å si. Jeg håper virkelig han klarer seg, det hadde bare vært utrolig, fantastisk, gjentar den pensjonerte legen.