MOSKVA: — Jeg blir ikke overrasket om Andreas vinner gull. Har en egen evne til å gjøre det bra i store mesterskap, sier den tidligere tikjemperen Benjamin Jensen foran lørdagens spydfinale på Luzhniki stadion i Moskva.

Og selv om han holder en knapp på Tero Pitkämäki, finnes det mange momenter som taler for at vår egen Andreas Thorkildsen kan gjenvinne tronen. Som for eksempel at Thorkildsen har en tendens til å være best når det gjelder.

— I mindre konkurranser kan jeg fort bli litt for avslappet, men i mesterskap får jeg positive konkurransenerver som hjelper meg, sier Thorkildsen som har vunnet gull fem ganger i EM, VM og OL.

FAVORITTER OG OUTSIDER: Dette er dem de fleste prater om foran lørdagens spydfinale i Moskva. Tero Pitkämäki og Vitezslav Veselý er de store favorittene mens Andreas Thorkildsen er i en outsiderrolle i kraft av sin merittliste og fordi han muligens er i ferd med å jobbe seg ut av teknikkproblemene. Foto: KAI PFAFFENBACH

— Pitkämäki en hard nøtt

Tero Pitkämäki, som vant kvalifiseringen torsdag, har fire medaljer fra EM, VM og OL – men kun ett gull. Og det til tross for at han i flere år hadde overtaket på Thorkildsen i deres interne dueller, og kastet over 91 meter i tre av fem sesonger fra 2005 til 2009. Og de tre siste mesterskapene ser han neppe tilbake på med stolthet, med 79, 74 og 82 meter som tellende resultat. Men i år er han skadefri, og virker å være på vei mot godt, gammelt slag.

— Pitkämäki er mest stabil, og imponerer meg mest, sier Jensen.

— Pitkämäki er en hard nøtt. Han har vært med mange ganger før, og er kanskje den største favoritten, mener Åsmund Martinsen.

Men takler han favorittstemplet? I VM på hjemmebane i 2005 ble han nummer fire som storfavoritt.

Vesely.jpg Foto: FADI AL-ASSAAD

Thorkildsen tror på Veselý

Vitezsav Veselý kastet over 88 meter i kvalifiseringen, men ble stående med 81,51 da det lengste var "dødt". Han har imidlertid verdens nest lengste kast i år, og leder Diamond League suverent.

— Veselý virker mest stabil, hvis han er skadefri har jeg mest tro på ham, sier Thorkildsen – men peker samtidig på tsjekkerens store hodebry: Kneskaden. Den gjør at han ikke kan gi maks i hvert kast. I finalen er det mulig han må satse alt i et kast.

— Jeg har ingen god følelse for Veselý. Han har en ustabil teknikk med stor skaderisiko. I mine øyne er han en outsider, sier Benjamin Jensen.

- Mer optimistisk

30-åringen fra Tsjekkia har heller ingen stor merittliste i mesterskap. Riktignok ble han europamester i fjor, men 83,30 meter holdt til gull kun fordi nivået var dårlig, og mange mislyktes i finalen.

Og i London-OL hadde han favorittstempet på seg etter å ha kastet over 88 meter i kvalifiseringen. Men i finalen ble det bare 83,34 meter og fjerdeplass.

— Han ble tatt av nerver, mener Martinsen.

Selv har ikke Thorkildsen heller mye å skryte av fra sine to siste mesterskap (81,55 i EM og 82,63 i OL). Endelig er også han skadefri, og 83,05 i spydkvalifiseringen var et nytt steg på veien mot en stabil teknikk.

— Jeg er mer optimistisk nå enn før kvaliken, sa Åsmund Martinsen.

— Dessuten har Andreas kastet ekstremt mange lange kast i livet sitt. Der de andre må overgå seg selv, trenger Andreas egentlig bare et godt spydkast for å vinne gull, mener Jensen.

Svenske Kim Amb, som også kaster spydfinale i ettermiddag, holder en knapp på Veselý foran Thorkildsen og Pitkämäki.

— Men ikke glem Dmitri Tarabin, advarer svensken – og sikter til mannen som har kommet som et skudd med blant annet verdens lengste kast i år. Og lørdag kaster russeren på hjemmebane.