NAMDALSEID: — Politihelikopteret må være tilgjengelig til de alvorlige sakene der de skjer, og da er kanskje ikke snøscooterkjøring i Trøndelag det beste stedet for helikopteret å være med tanke på responstid, sier Åse Michaelsen.

Torsdag skrev Fædrelandsvennen om politihelikopteret til 890.000 kroner i uka som er på oppdrag i Nord-Trøndelag for å se om snøscooterførere har løyve.

— Seriøst! Vanvittig bruk av politiets ressurser, sa John Olav Bjørnestad fra Kristiansand, som ikke trodde sine egne øyne da helikopteret landet langt inne på namdalsfjellene.

- Vil ha seks baser

Åse Michaelsen sier at ressursene som brukes på politiet er altfor små, og at det gir uheldige utslag når det ene politihelikopteret som er operativt flyr langt avsted på oppdrag.

— Hva om det skjer noe alvorlig et helt annet sted? Frp ønsker å redusere antall politidistriktene fra 27 til seks, med en nasjonal beredskapsbase i hvert distrikt. Det betyr seks helikopterbaser for politiet, og ikke bare ett på Alnabru i Oslo. På denne måten får hvert distrikt bestemme sin egen ressursbruk og sine egne behov, sier hun. - Slik får vi mer slagferdige politidistrikter. Regjeringen vil ned til 18 politidistrikter, vi vil ned til seks.

Åse Michaelsens partikollega Per Sandberg reagerer også på ressursbruken.

Reagerer

— Politiet har ropt i øst og vest for å få bedret kapasiteten i tilfelle en skarp situasjon i Oslo, da kan vi ikke ha et helikopter som svever over Nord-Trøndelag på jakt etter snøskutere, sier Sandberg til Dagbladet.

Han presiserer at det ikke er bruk av helikopter generelt han reagerer på, men at så lenge politiet i Norge har så begrensede ressurser som de har så må potensielle skarpe situasjoner i Østlandsområdet være hovedprioritet.

- Hvordan hadde diskusjonen blitt dersom det skjedde en skarp situasjon i Oslo og det viste seg at politihelikopteret var på scooterjakt langt inne i Nord-Trøndelag, spør Sandberg retorisk.

- Nasjonalt ansvar

Politiet svarer imidlertid at oppdraget til Nord-Trøndelag var nøye vurdert.

— Vi får mange forespørsler om bruk av helikopteret og vi gjør nøye vurderinger før vi reiser ut på denne typen oppdrag. Når vi reiser ut så er det en samordnet aksjon med lokalt politi og Naturverntilsynet,sier politiinspektør Ole Vidar Dahl til Dagbladet.

Han presiserer at helikopterbasen som er lokalisert i Oslo tross alt har et nasjonalt ansvar, og at helikopteret ikke skal benyttes bare på Østlandet.