Omfattende tester av kjøttvarer i norske butikkhyller pågår i disse dager. Det er ressurskrevende og koster dermed penger.

Kjedene er imidlertid klare på at ekstraarbeidet ikke på langt nær er så kostnadskrevende at de blir tvunget til å sette opp prisene på enkelte varer.

— Ikke i nærheten

— I Norgesgruppen er vi ikke i nærheten av noe slikt. Det interne ekstraarbeidet som denne skandalen har påført oss, løser vi etter dugnadsprinsippet. Vi tar i litt ekstra for å sikre kvaliteten på varene våre til norske forbrukere, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen til Aftenposten.no

Innkjøpsdirektør Lars Kristian Lindberg i Rema 1000 følger opp.

— Selv om vi nå tester vesentlig flere varer for å sikre at leverandørene varedeklarerer riktig, kan vi ikke se at noe foreløpig skal føre til økte matvarepriser, sier Lindberg.

Mattilsynet starter i løpet av få dager med sine tester av matvarer som skal inneholde storfékjøtt.

Matskandalen i Europa kom til Norge tidligere denne måneden da det 8. februar ble oppdaget at ferdig lasagne fra Findus også inneholdt hestekjøtt. Varedeklarasjonen lød på storfékjøtt.

Franske sanksjoner

Det franske selskapet Spanghero må tåle fortsatte sanksjoner fra det franske landbruksdepartementet etter at selskapets sentrale rolle i hestekjøttskandalen er rullet opp. Det ble klart fredag etter at selskapet og arbeidsstokken hadde klaget på behandlingen det fikk da skandalen ble kjent.

Spanghero får inntil videre ikke gjenoppta engrossalg av dypfryst kjøtt. Det opplyste det franske landbruksdepartementet i forbindelse med offentliggjøringen av en granskningsrapport om hestekjøttskandalen, meldte NTB-AFP fredag.

Forbudet gjelder bare frossenkjøtt og ikke kjøttdeig, pølser eller hele måltider for oppvarming i mikrobølgeovn. Teknisk sett blir forbudet gjennomført ved at Spanghero ikke lenger får lov til å oppbevare frossent kjøtt på sine lagre.

– Undersøkelsene har fått oss til å trekke tilbake lisensen for lagring, het det i kunngjøringen fra Paris.Dette innebærer ifølge nyhetsbyrået AFP at Spanghero ikke kan fungere som mellomledd mellom slakterier og selskaper som produserer matvarer.

Skandalen startet i forrige uke da det ble oppdaget at Spanghero hadde sendt rundt 750 tonn hestekjøtt merket som storfe ut på markedet.

Selskapet fikk lisensen sin trukket tilbake, men mandag ble det lempet på enkelte restriksjoner etter klager fra Spangheros ansatte som mente seg urettmessig straffet av straffetiltakene.