Operativsystemer for smarttelefoner har hittil vært et marked for de store barna, med Googles Android og Apples iOS i spissen.

Men nå er tre linux-baserte systemer på vei opp og frem: Firefox OS, Tizen og Sailfish.

I tillegg foregår det en community-basert utvikling av Ubuntu Touch for smarttelefoner. Ubuntu er verdens mest populære operativsystem for PC-er basert på Debian GNU/Linux. Også Android er basert på en modifisert versjon av Linux-kjernen.

Les også: Neste USB-generasjon lader laptopen og leverer 100 watt

Firefox OS

Mozilla-prosjektet, kjent for sin gratisnettleser Firefox, har utviklet sitt eget web-baserte OS. Det innebærer at HTML5-applikasjoner med kun små justeringer kan kjøre direkte i operativsystemet. Blant de som har vist stor interesse er Telenor.

Konserndirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor Digital forteller hvorfor Telenor vil selge smarttelefoner med Firefox OS.

— De operativsystemene som finnes representerer lukkede økosystemer. Både Apple og Google har sin ID-løsning, sin egen app-butikk, og så videre. De promoterer sine egne tjenester i et låst system, sier Spilling til Teknisk Ukeblad.

Med Firefox OS vil Telenor ha større frihet til å tilby sin egne løsninger, og samtidig kunne nå et enormt marked for billigtelefoner i lavkostland.

— Det Mozilla har prøvd å få til er å lage et helt åpent, web-basert operativsystem. Dette er et operativsystem alle kan være med å utvikle. Dermed kan man implementere egen ID-løsning, lage sin egen markedsplass, egne betalingsløsninger og så videre.

Les også: – Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende

Krever mindre prosessorkraft

Firefox OS skiller seg fra de store OS-ene ved å kreve langt mindre prosessorkraft. Spilling mener at de store aktørenes dominans fører til at store markeder forsømmes.

- Det er heller ikke bra å ha en monopolsituasjon. Android kommer i veldig mange versjoner, og de nyeste er ikke tilpasset lavpris-chipset. Ytelsen blir dermed dårligere hvis man har en billig telefon.

Telenor er spesielt interessert i å selge telefoner der hvor folk flest ikke har råd til de nyeste high-end-telefonene.

— Firefox OS gjør at vi kan selge telefoner som er billige nok og gode nok, og som introduserer våre løsninger inn i økosystemet.

Han er klar over at konkurransen mot giganten Android er hard.

— Det blir selvfølgelig en tøff match, men i markeder med store volumer har det enormt potensial.

Les også: Mener smartbrillene vill forandre industrien

Samsung satser selv

Det Samsung- og Intel-kontrollerte operativsystemet Tizen satser på Linux-basert programvare på en rekke plattformer: Smarttelefoner, tablets, smart-TV og og bil-computere. Tizen kjører allerede på Samsungs digitalkameraer.

Det er tydelig at Samsung, for tiden den desidert største plattformen for Android, ønsker en større bit av software-kaka på mobilmarkedet. De har tidligere prøvd seg med det egenutviklede Bada, men annonserte i februar i år at de la ned utviklingen for å satse på Tizen i stedet.

«The internet of things» er et uttrykk vi hører stadig oftere, og handler om et voksende marked for applikasjoner for alle våre duppeditter – TV-er, kjøleskap og stereoanlegg. Det er helt åpenbart at Tizen er tenkt som et verktøy for å erobre et marked med gigantisk potensial.

Men Samsung er også sultne på å utvide app-portfolioen for mobilversjonen Tizen og har utlyst premier på opptil 200.000 dollar for uavhengige utviklere som lager gode Tizen-apper.

Dette kan tyde på at vi snart får se en Samsung-telefon som kjører på Tizen.

Les også: Denne telefonbrikken virker i hele verden

Brøt ut av Nokia

Operativsystemet Sailfish har fått ekstra oppmerksomhet de siste dagene etter annonsering om at den den finske smarttelefonen Jolla kommer ut for salg allerede i slutten av denne måneden.

Selskapet består av tidligere Nokia-folk som satset for seg selv etter Nokias dramatiske fall fra førsteplassen på mobiltelefon-markedet.

Sailfish er basert på Meego, operativsystemet med Linux-kjerne som blant annet ble kjørt på Nokias N9-telefon. Nå mener utviklerne å kunne konkurrere direkte med Android, og skryter av at dekombinerer fleksibiliteten og stabiliteten til Linux og brukeropplevelsen man kan bygge med utviklermiljøet Qt. Om systemet tilbyr en helt ny brukeropplevelse får vi altså se om ikke mange dagene.

Det Linux-baserte operativsystemet Sailfish er fullt kompatibelt med Android-applikasjoner, men skal ikke ha Google Play integrert i systemet. De har i stedet gjort en avtale med det russiske søkemotor-selskapet Yandex, som har sin egen Android-kompatible applikasjonsbutikk, melder nettstedet Techcrunch.

Les også: – Forbrukerne har all grunn til å glede seg. De får mer og betaler mindre

Ubuntu Touch

1200022939-CPC1zFtg3b.jpg

Ubuntu Touch for mobil ser foreløpig ut til å være prosjektet som er lengst unna et brukerklart system. Det community-baserte utviklermiljøet er ikke knyttet til konkrete produkter, og mangler finansieringskraften til løsningene overfor.Ubuntu har en vei å gå hva angår kompabilitet og konkurranseevner overfor eksisterende apper.

Men det er ikke vanskelig å se for seg at det kan bli et godt alternativ for smarttelefonbrukere med god datakompetanse, som ikke ønsker seg et brukermiljø hvor man ustanselig bli oppfordret til å bruke penger.

Ubuntu inviterer utviklere til å bli å utvikle både kjerneapplikasjoner og andre applikasjoner.

Android størst

Googles Android kunne nylig feire å ha passert en markedsandel på 80 prosent. Verdens mest brukte håndholdt-OS er dermed milevis foran hovedkonkurrentene, Apples iOS og Windows Phone.

Det viser tall fra tredje kvartal i en rapport av analysebyrået Gartner som Teknisk Ukeblad skrev om tidligere denne måneden.

iOS er på andreplass med 12,9 prosent, mens Windows Phone har gjort et lite byks i markedet og er med den største årsveksten oppe i 3,6 prosent.

Les også: – Neste iPhone blir større

Symbian ut

Symbian, operativsystemet som var pioner på det tidlige hånholdtholdmarkedet og hadde en markedsandel på 73 prosent så sent som i 2006, er nå så og si ute av dansen.

En tilsvarende rapport for andre kvartal i år viste en markedsandel på 0,2 prosent. Historien om Symbian viser hvor fort ting kan endre seg i markedet.

Les også:

Derfor må mobilene bo på hotell