Da over 50.000 nordmenn ble undersøkt i den såkalte Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag for 16 år siden, ble det fastslått at hele 36 prosent av befolkningen enten hadde mildt eller betydelig hørselstap.

Ettersom SSB anslår folketallet til 5,5 millioner i 2020, blir prognosen rundt 2 millioner med hørselshemming om kun få år. Hørselshemmedes Landsforbund mener imidlertid at dette er for høyt, ikke minst fordi det omfatter alle med kun en mild hørselshemming. Forbundet mener uansett at så mange som én av fem, eller rundt 1 million nordmenn, vil ha problemer med hørselen om sju år, skriver VG.

Grunnen til at så mange vil slite med hørselen, er først og fremst en eldre befolkning, men en medvirkende faktor er også at vi omgir oss med støykilder som mobil og musikk rett på øret, TV og radio i bakgrunnen, åpne kontorlandskap og trafikkstøy.

— Dette seiler opp som den neste store helseutfordringen. Men hørselsproblemer er dessverre ikke høyt nok prioritert hos myndighetene, sier generalsekretær Anders Hegre i HLF til avisen.

Ifølge en oversikt VG bringer torsdag, er det lange ventelister på å få hjelp hos en audiograf. I Drammen er ventetiden hele 53 uker, mens gjennomsnittlig ventetid er rundt 25 uker. Trenger man høreapparat, er ventetiden ett år i Drammen og Harstad, mens snittet ligger på 23 uker. (©NTB)