OSLO: Etter at forsvarer Geir Lippestad hadde gjennomført utspørringen av sin klient, fikk bistandadvokat Mette Yvonne Larsen mulighet til å stille Breivik spørsmål.

Da spurte hun tiltalte om han hadde gjort seg noen tanker om hvem som satt rundt ham i rettssalen i dag — med unntak av journalistenene.

- Har skapt ufattelig lidelse

— Jeg ser pårørende og fornærmede som jeg har skapt ufattelig lidelse for, sa Breivik.

Breivik sa videre at han selv mener handlingene sine er grusomme, og at han ikke har «noen mulighet til å forstå den lidelsen har har forårsaket».

Tiltalte sa også at han var kjent med at saken ble overført til 17 domstoler i resten av landet.

Yvonne Larsen ville vite hva hva han legger i begrepet «empati».

— Det er å sette seg inn i andres situasjon, sa tiltalte.

Vil ikke snakke om empati

- Kan du si noe mer om det?

— Det er mulig for meg, ja. Men jeg vil ikke prøve - jeg ville bryte sammen hvis jeg fjerner de mentale skjoldene, sa tiltalte.

- Mange her i salen brøt sammen i går. Er det et problem om du bryter sammen?

— 22. juli handler ikke om pårørende eller meg, men om Norges fremtid og Europas fremtid, sa Breivik.

- Så du er feig

- Hva legger du i ordet «feig»?

— Teoretisk sett så er det jo... hvis jeg ikke skulle vært feig skulle jeg ringt til militæret og bedt dem stille opp ved en duell ved Mjøsa.

- Så du er feig?

— Men når man er opp mot en massiv styrke blir man tvunget til å bruke en assymmetrisk krigføring, og man blir tvunget til å bruke overraskelsesmomentet.

Bruker meditasjon for å forbedere seg

Tiltalte sammenlignet sin egen psyke med en japansk banzaikriger. Han fortalte videre at han siden 2006 hadde gjennomført jevnlig meditasjon for å bygge opp det han omtalte som et mentalt skjold, og at han ville bryte sammen om han ikke hadde hatt dette.

— Jeg kunne ikke gjennomført 22. juli uten dette, sa tiltalte.

Bistandsadvokaten utfordret deretter Breivik på de tilfeldig forbipasserende og departementsansatte som ble drept i Regjeringskvartalet, og som ikke står på Breiviks selvproduserte liste over hvem han ønsket å ta livet av.

— Det er et stort problem for politisk motiverte voldsmenn å finne ut hvilke mål skal vi ramme. Jeg ønsker å ramme færrest mulig. De du refererer til er kanskje ikke politiske aktivister, men jobber under regjeringen. Det beste hadde vært om jeg hadde fått tilgang en til bygning med kun APs stortingspoltikere, men det finnes ikke. Derfor var Regjeringskvartalet det nærmeste målsetningen, sa Breivik.