Berlusconi ble i oktober i fjor dømt til fire års fengsel for skatteunndragelser i sitt eget selskap Mediaset. Dommen innebar også at han ikke kan ha politiske verv på fem år.

I tillegg til å ha anket dommen har Berlusconis advokater klaget dommen inn for høyesterett fordi de mener dommerne begikk saksbehandlingsfeil da de nektet å utsette saken i mars 2010. Berlusconi ba da om utsettelse med begrunnelse i at han ikke kunne møte i retten på grunn av sine plikter som statsminister.

At klagen ikke har ført fram, betyr at endelig dom i saken vil falle senere i år. Det skaper usikkerhet rundt regjeringen til statsminister Enrico Letta. Letta tilhører selv venstresiden, men har dannet regjering med Berlusconis konservative parti for å få parlamentarisk flertall.

Berlusconis partifeller har sagt at saken ikke vil påvirke regjeringen, men andre mener likevel at den vil kunne føre til økte spenninger internt i regjeringen. Den er allerede preget av at det svært vanskelige samarbeidet mellom to partier som normalt tilhører hver sin politiske leir. (©NTB)