Medlemsbedriftene i Næringslivets hovedorganisasjon, NHO, ser vesentlig mørkere på fremtiden enn for ett år siden.

Det kommer frem i NHOs siste kvartalsundersøkelse fra Næringslivets økonomibarometer, som ble lagt frem tirsdag formiddag.

Barometeret føyer seg inn i rekken av tegn på at farten er i ferd med å avta i norsk økonomi.

Fortsatt ser det lysere ut for næringer knyttet til petroleumsvirksomhet enn for andre deler av norsk økonomi.

Færre vil investere mer

Nesten 2700 bedrifter har svart på NHO-undersøkelsen. Ifølge dem har ikke markedssituasjonen vært så svak siden høsten 2010. «Industrien, og spesielt eksportbedrifter som ikke har leveranser mot petroleumssektoren, har blitt betydelig mer pessimistisk sammenlignet med tidligere kvartaler», skriver NHO.

Bare 11 prosent av NHO-bedriftene svarer at de forventer å øke investeringene i år, mens det var 18 prosent på samme tidspunkt i fjor, heter det i rapporten.

Økende arbeidsledighet

Det står det videre at «andelen bedrifter som oppgir «mangel på arbeidskraft» som hinder for investeringene er klart på vei ned».

NHO-rapporten lover heller ikke godt for arbeidsmarkedet, der ledigheten nå øker:

«Næringslivets Økonomibarometer viser at etterspørselen etter arbeidskraft blant NHOs medlemsbedrifter er markant lavere nå enn tidligere», skriver arbeidsgiverorganisasjonen.

«Det er ingen tvil om at totalbildet er blitt mer negativt og indikerer svakere sysselsettingsutvikling i 2013 enn tidligere antatt».

NHO regner nå med en arbeidsledighet på 3,5 prosent i år. Arbeidsledigheten i Norge er på det høyeste siden 2005.