Totalt har over 800.000 mennesker sett "Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa". Bare i Kristiansand er det over 17.000 som har sett filmen som hadde premiere 8. desember.

— Treffer barn og familier

— Det er kjempebra. Det er en film som treffer barn og familier. Samtidig er det mye voksen humor i filmen, sier direktør ved Kristiansand kino, Petter Benestad til Fædrelandsvennen.

- Julefilmene i år er mer populære enn julefilmene som hadde premiere i fjor. Fram til 1. november hadde vi et svakt kinoår, men etter det kom filmene som trakk store mengder publikum, sier kinodirektør Petter Benestad. Foto: Kjartan Bjelland

Andre filmer som ser ut til å redde kinoåret er "Hobbiten: Smaugs ødemark" med over 12.000 besøkende og "Hunger Games: Catching fire" med over 8000 besøkende i Kristiansand.— Begge filmene har solgt bedre enn de første filmene. Den andre "Hunger Games"-filmen er mye bedre enn den første, forklarer Benestad.

- Bedre julefilmer

November og desember ser ut til å redde året for Kristiansand kino. Så langt har nesten 32.000 mennesker besøkt kinoen, mot 24.000 i fjor.

— Julefilmene i år er mer populære enn julefilmene som hadde premiere i fjor. Fram til 1. november hadde vi et svakt kinoår, men etter det kom filmene som trakk store mengder publikum, informerer Benestad,

— Får de dårlige månedene noen konsekvenser for kinoen?

— Nei, vi retter mye opp i løpet av de to siste månedene, så vi skal få et greit overskudd. Noen har spekulert i om kinointeressen er på vei ned, men vi ser at når de store publikumsfilmene har premiere, så kommer det folk til kinoen.

Nedgang

Birgitte Langballe i Film & Kino, bransjeorganisasjonen for kino- og videobransjen, kan fortelle at tendensen er den samme i resten av landet. Kinopublikummet kom først i november.

— Besøkstallene i november og desember gjør at besøket totalt sett holder seg på et greit nivå. Når det kommer populære filmer, trekker det til seg folk som vanligvis ikke går på kino. Når de oppdager andre filmer som går, så kommer de igjen, forklarer Langballe.Kinobesøket ser ut til å ende på i overkant av 11,7 millioner i 2013. Det er en nedgang på fire prosent sammenlignet med 2012, men likevel et besøksår nær snittet de siste ti årene. Alt tyder på at besøket på norske filmer blir det nest beste på ti år, med en norskandel nær 23 prosent og en besøksøkning på rundt 29 prosent sammenlignet med 2012. Årets desemberbesøk er det beste siden 1999. ## Gleder seg til barnefilmer

Hvordan kinoåret 2014 kommer til å se ut, er ifølge Birgitte Langballe vanskelig å spå.

— De siste årene har sommeren og høsten vært de best besøkte kinoperiodene, sier hun.

Kinodirektør Petter Benestad ser lyst på det kommende kinoåret, og trekker fram flere filmer han har høye forventninger til.

— Til våren kommer det mye bra for barn og familier, som "Karsten og Petra på vinterferie" og "Doktor Proktors prompepulver". I januar har "Boktyven" premiere. Det er en kritikerrost boksuksess som er filmatisert, og jeg tror at mange gleder seg til å se den på kino.