riks000584445-GSCDyMMPgn.jpg Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters
riks000584410-9WYFPw5zM4.jpg Foto: Markus Schreiber/Ap
riks000584404-dsEnetrbND.jpg Foto: Markus Schreiber/Ap

Sony er først ut av de store produsentene til å vise frem godsakene på årets IFA-messe i Berlin. I tillegg til kamera— og TV-nyheter, lanserte de også sitt nye mobilflaggskip Xperia Z1. På Z1 har de forbedret designet. Den har fått et kamera som setter en ny standard, både i oppløsning og sensorstørrelse, en vanvittig rask prosessor, et batteri på hele 3 Ah, og ikke minst en fantastisk skjerm med Sonys Triluminos-teknologi som utvider fargeområdet den kan gjengi.

Beholder FM-radioen

Sony har heller ikke falt for fristelsen å kaste ut FM-radioen som Samsung har gjort. Og den er vanntett. Enda mer enn forgjengeren Xperia Z. Nå skal du kunne senke den til 1,5 meter og heise den opp i live.

Spørsmålet er hva det er som tilsynelatende har fått fart på Sony. De har jo ikke manglet teknologi, men har latt seg forbikjøre av andre gang på gang.

Mange tilskriver den nye sjefen Kazuo Hirai, eller Kaz som han blir kalt, æren. Noe av det første han gjorde var å rive ned gjerdene mellom produktdivisjonene og befale dem å samarbeide og dele på teknologien.

Resultatet er slike produkter som Xperia Z1 som har den siste teknologien fra TV-divisjonen, alt det kameradivisjonen har maktet å prestere og mye mer fra ingeniørselskapets kriker og kroker.

Det har nok hjulpet godt at Sony er eneherskere over mobildivisjonen og slipper å dele med Ericsson.

Kameraet har stor sensor med 20,7 megapiksler. Foto: Odd R. Valmot

Superkamera

Det er langt opp til Nokias kommende Lumia 1020 med kameraet som satt i PureView 808, med en sensorstørrelse på 1/1,2 tommer og utrolige 41 MP. Med Z1 tar Sony imidlertid et godt sprang oppover.

Vi kan styre oss og alle megapikslene, men sensorstørrelsen på 1/2,3 tommer bringer denne telefonen godt inn på området til kompaktkameraer.

Denne sensoren er faktisk større enn de som sitter i de mest spartansk utstyrte sådanne. Optikken med en 27 mm vidvinkellinse med f/2.0 blender er også med å gjøre dette til et imponerende mobilkamera.

Dessverre er det slik at kunden ikke bryr seg om sensorstørrelsen. En brøk med desimaltall i nevneren og attpåtil i tommer sier folk ingen ting. Da er det lettere og fokusere på antallet megapiksler.

Men det er ikke slik at mange trenger å være bedre. Når det er lite lys, slik som innendørs, er mange dårligere fordi antallet fotoner som treffer hvert piksel blir færre. Men det er her større sensorer kommer inn og redder skuten.

I det minste til en viss grad. Større sensorer betyr mer plass til hvert piksel og mer lys. Jo flere fotoner som treffer pikslet jo mer signalstyrke kan genereres, og den trenger å ligge over egenstøyen som elektronikken produserer. Jo høyrere signal/støy-forhold jo bedre bilder i dårlig lys.

-Ingenting kan måle seg med Z1

Sony sier selv at Z1 har de har fått utført uavhengige tester som viser at ingen mobiltelefon kan vise til den kamerakvaliteten Z1 kan oppvise. Vi får se, og dessuten tror vi kanskje ikke Nokias kommende Lumia 1020 med monsterkameraet på 41 MP og gigasensor har vært med i denne testen.

Det Sony kan varte opp med, i tillegg til at de er en av de største produsenter av bildesensorer i verden, er programvare som prosesserer bildet. Mye av hemmeligheten med et godt digitalkamera er programvare og den de kaller Bionz kommer rett fra kameradivisjonen.

I tillegg har Sony fylt på med kamerapper for å befeste inntrykket om at Z1 ikke trenger hjelp av noe kompaktkamera.

xz1orv11-j23tOvWTZ0.jpg Foto: Skjermen er skarp og svært god. Foto: Odd Richard Valmot.

Fantastisk skjerm

Til nå har Sony hatt gode LCD-skjermer, men ikke fantastiske. Nå har de rykket opp og æren må nok tilskrives en kombinasjon av teknologien de kaller Triluminos og bildebehandlingen X-reality.

Begge produkter som TV-divisjonen står for. Som dagens Z-modell snakker vi om en femtommers skjerm med full HD oppløsning.

Avsindig rask

Xperia Z1 er med å innlede et nytt nivå i hastighet på mobiltelefoner. Den drives av en firekjerne Qualcomm Snapdragon 800 prosessor på utrolige 2,2 GHz med Adreno 330 grafikk. Dette er den samme systembrikken som står i giganten Xperia Z Ultra, og LGs nye flaggskip G2.

Vanntett

Sony har som ingen andre satset på å gjøre telefonene sine vanntette. De har utviklet luker som holder vannet ute og som er lette å åpne og lukke. Det har fungert veldig bra med Z, med den lille irritasjon det er å måtte åpne luken, som er litt i veien, når man skal bruke hodetelefoner.

Z1 løser det problemet, slik som Samsung har gjort i Galaxy S4 Active. Nå er det indre av kontakten vanntett i stedet så det trengs ingen luke.

Telefonen fyller vann— og støvtettnormen IP55/IP58 som er hakket bedre enn forgjengerens IP55/IP57. Det holder til 1,5 meters vanndyp.

TrackID TV

For mange år siden dukket det opp en funksjon kalt TrackID på deres mobiltelefoner. Denne lar deg ta opp musikk du hører for eksempel på en café, slå det opp på internett og få vite hva du hører på.

Nå kommer det også til video. Du kan altså finne ut hva du ser på. Men funksjonen er kun tilgjengelig i utvalgte markeder, som Tyskland og USA - ikke Norge.

Telefonen kommer i flere farger. Foto: SONY

Metall

Foruten å være vanntett, er Z1 bygget med en metallramme i ett stykke. Forgjengeren hadde ramme i plast. Z1 blir tilgjengelig i svart, hvitt og lilla.

Telefonen kommer i salg i løpet av måneden.

Spesifikasjoner:

Type: Trykkskjerm

Størrelse: 144 x 74 x 8,5mm, 170 g

Beskyttelse: IP55/IP58

Skjerm: 1920 x 1080 piksler, 5 tommer LCD

Operativsystem: Android 4.2.2

Nettverk: GSM, 3G, 4G

Internett: Edge, DCHSPA+ 42 Mbps, LTE 100 Mbps, Wi-fi 802.11a/ac/b/g/n

Bluetooth: 4.0 Smart Ready Navigasjon: AGPS, GLONASS

Minne: 2 GB RAM, 16 GB lagringsminne

Minnekort: Ja, Micro SD

Prosessor: 4 x Krait 2,2 GHz

USB: 2.0, Micro-USB

Medieutgang: 3,5 mm minijack, MHL

FM-radio: Ja, RDS

Kamera: 1/2,3", 20,7 MP, 27 mm, f/2.0, autofokus, geomerking, fotolys

Videoopptak: 1080p 30FPS

Batteri: 3000 mAh

LES OGSÅ: Hvilken er den beste vanntette mobilen?