Tidligere i sommer kunne Marius Høitomt titulere seg travtrener, etter endt utdanning ved Norsk Hestesenter på Starum. 26-åringen fra Tveit har ikke kastet bort tiden, og har fått en enormt sterk innledning på sin trenerkarriere.

Lørdag vendte den Vestfold-baserte treneren hjem til Sørlandet og forsynte seg nok en gang grovt av premiefatet. Både Brenne Rødi og Thai Profit, begge trent av Marius og kusket av hans far Eirik, vant sine V75-løp, og i tillegg vant Marius selv som kusk bak Lancelot Royal i V75-2.

– Du kommer alltid til å huske hvor du kommer fra, så jeg er sørlending fremdeles selv om jeg bor i Vestfold, fastslo Høitomt junior i seiersintervjuet som du kan se i videoen fra Rikstoto Direkte under:

– Han viser at han kan trene hest, men det er bare å fortsette å jobbe på – det kommer nedturer også i denne sporten. Han har vært hos mange trenere som har bidratt og hjulpet ham videre på ferden. Jeg har også prøvd å hjelpe ham så godt jeg kan, men det er ikke alltid han vil høre på meg. Litt tar han vel til seg, svarte Høitomt senior med et skjevt smil da han ble bedt om å kommentere sønnens fremganger.

Karin Hauge gir Sogni velfortjente klapp ved målgang i Travparken lørdag. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Lørdagen ble innledet med to lokale seiere utenfor V75-rammen. Songe-eide Sogni tok seg av montéløpet sammen med Karin Hauge. Arendal-rytteren satt iskald bakerst i det lille feltet og lot favorittene gå seg slitne i front før hun satte inn støtet inn mot den siste svingen. På lette føtter sprintet Sogni forbi konkurrentene og holdt unna på 1.16,6a/2100 meter.

– Dette var kjempegøy! Jeg følte på forhånd at vi hadde en ganske god sjanse, så jeg måtte egentlig tabbe meg ut for ikke å vinne dette her. Det er et ordentlig godt løpshode på Sogni og hun går fra alle posisjoner, det gjør det veldig enkelt, fastslo Hauge etter løpet.

Bak Sogni står andelslaget Stall J.P., bestående av trener Torstein Jørgensen og hans sønn Markus, samt Ragna Philipp.

– Dette var veldig stort for meg, strålte Philipp da eierne mottok premiene på scenen i restauranten før Jørgensen fulgte opp.

– Seier på hjemmebane er absolutt det beste som kan skje for det er et helt fantastisk publikum her, roste Songe-mannen Jørgensen.

Søgne-hesten U.R. Faxe tok karrierens andre seier da han sammen med Gunnar Austevoll tok seg av V5-1. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Den flotte 4-åringen U.R. Faxe fra Søgne fulgte opp de lokale fremgangene. Hesten, som eies, trenes og er oppdrettet av ekteparet Bjørg Karin og Tor Helge Ryen, ledet hver meter av det innledende V5-løpet og innfridde som storfavoritt. Med det har den røde hingsten kun vært utenfor trippelen èn gang på karrierens åtte starter så langt. Kusk for dagen Gunnar Austevoll var full av lovord om den storvokste hingsten.

– Det var en veldig fint hest å kjøre, rask fra start og travsikker. Jeg hadde fått gode rapporter fra min kollega Ole Johan Østre, som pleier å kuske hesten, og han mente vi skulle ha en god sjanse til å vinne løpet, fortalte Austevoll på seremoniplass.

– Dette var gøy! Han var jo god allerede som 3-åring, men vi har hatt råd og tid til å vente i og med at unghestene går så fort om dagen, sa Bjørg Karin Ryen etter løpet hvor hennes øyensten travet 1.30,3/2160 meter.

Ekteparet har mer å glede seg til fremover; tidligere i sommer fikk U.R. Faxe en lillesøster som ifølge Søgne-amatøren er «helt lik» sin storebror.

Eirik Høitomt kan kikke utover i banen og konstatere at ingen av konkurrentene kunne gjøre noe med Lome Perla i sluttfasen. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Søndag fortsatte de sørlandske fremgangene, denne gangen på Jarlsberg Travbane i Tønsberg. Jenny Thygesen-trente Lome Perla fikk endelig fullklaff, i livets tredje start. Sammen med Eirik Høitomt ledet den fire år gamle hoppa hver meter av kveldens siste løp. Vinnertiden ble 1.32,4/2100 meter for hoppa som eies av Ludvig Jensen fra Tveit.

– Hun vant forholdsvis greit. Det var litt kritisk ned startsiden, men hun er blitt litt mer rutinert og da ble det ganske kontrollert til slutt, fastslo seierskusk Eirik Høitomt.