Begivenheten finner sted under seremonien ved Den Norske Klubben – Le Cercle Norvégien de Paris, hvor også den norske ambassadøren Rolf Einar Fife er blant tilskuerne. Laila Thortveit har hele livet hatt stor lidenskap for sang, og overrasket mange med sin klokkerene sangstemme allerede i ung alder. Men det var ikke et sangliv i Ivelandsbygda som lokket mest, allerede som tenåring drømte hun om den franske hovedstaden og Frankrike.

Søstrene Thortveit, fra Paris. Foto: Privat

Etter videregående i Vennesla vendte 19-åringen nesen sørover hvor karrièren startet seriøst som i 1999. Hun har studert sang med ulike sangpedagoger, men mest kjent er nok Loretta Corelli i Milano, konen til den kjente tenoren Franco Corelli. Laila har sunget en rekke roller, blant annet Venus i Offenbachs «Orpheus» i underverdenen, Den svenske baronessen i «Pariserliv» av samme komponist og Gilda i Verdis Rigoletto.

I 2013 hadde hun hovedrollen i Sigøynerbaronen av Strauss under ledelse av dirigenten Jean Thorel. I juni 2015 fikk Laila 4. plass i den internasjonale konkurransen «Les Clés d’Or». Sangerinnen sang for HKH Dronning Sonja under hennes offisielle besøk i Paris, under åpningen av Munchutstillingen på Pompidousenteret i 2011. Hun ble i 2012 valgt som den offisielle sangerinnen til å fremføre den norske nasjonalsangen under FDJ-trofeet i håndball mellom Norge og Frankrike.

– Sangen er kroppens instrument, og jeg finner min indre ro selv i de mest dramatiske rollene. Det er alltid en stor glede for meg å kunne delesangkunsten med mitt publikum, forteller sangerinnen.

Ett av maleriene som Ingrid Thortveit skal holde foredrag om på 17. mai ved Den Norske Klubben i Paris. Søsteren Laila skal synge et verk av Grieg til dette kunstverket.

Ti år etter at Laila kom til verden ble det født en kunstnersøster inn i familien. Ingrid Thortveit viste allerede i barndomsårene at hun hadde stort talent for å tegne og male. Og det var etter videregående at et liv som kunstner ble til virkelighet. Hun flyttet til Paris for å utvikle seg videre som kunstner, deretter til London i 2007 hvor hun blant annet jobbet med portrettoppdrag for ulike familier. Kunstnerens maleri av Prins William og Kate Middleton ble utstilt ved The London Vibe Gallery i 2011. I løpet av de siste årene har hennes arbeider blitt publisert i en rekke kataloger og bøker.

Hennes maleri av Buckingham Palace ble i 2013 publisert i London Kings Gate-brosjyren distribuert i både Asia og Storbritannia. Etter fire år i England begynte kunstneren den treårige utdannelsen ved den prestisjetunge kunstskolen The Florence Academy of Art i Gøteborg. Her vant hun en rekke priser for eksepsjonelt arbeid. Ingrid ble uteksaminert i 2014 og vanten pris med spesialundervisning i Firenze fra grunnleggeren av Akademiet, mesteren Daniel Graves.

Hør Laila Thortveit fremføre Frühlingstimmen

I de senere år har hun hatt flere utstillinger i både Skandinavia, London, Paris og New York. Deriblant soloutstilling ved Agder Kunstsenter i Kristiansand, Lion’s Club veldedighetsutstilling i 2014, REPRESENT2014 ved 20th Century Theatre i London, Scandinavian Show og AlumniShow ved MANA Contemporary i New York og ARC Salon Competition Finalist i 2015. Det siste året har Ingrid jobbet fulltid ved eget atelier i Kristiansand, men er nå bosatt i London hvor hun jobber som profesjonell utøvende kunstner.

Hun organiserer malekurs, jobber med oppdrag av ulike tema og holder utstillinger både privat og gjennom gallerier. For øyeblikket har kunstneren verker presentert ved The Studio Gallery Odense i Danmark. Her er hun også med på en vårlig blomsterutstilling «Lad det Blomstre» som står ut mai. Kunstneren har nå også en soloutstilling som står til 18. mai ved Den Norske Klubben i Paris. I slutten av juli skal Ingrid Thortveit være med på kunstposjektet T9 ved The Thompson Gallery i London, hvor hun skal stille ut en rekke tegninger i forskjellige formater.

Fra soloutstillingen “Moments” ved den Norske Klubben i Paris.Fra venstre: Operasangerinne Laila Thortveit, billedkunstner Ingrid Thortveit, presidenten av Den Norske Klubben Paris Anne Mørk, og Norges Ambassadør i Frankrike Rolf Einar Fife. Foto: Privat

Søsteren Laila har også fullt program både nå og i månedene som kommer. Tidligere i år sang hun ved den flotte Saint Justin kirken i Levallois, med et klassisk program rundt oratorier av forskjellige komponister som Beethoven, Haydn og Händel. Dette er et program sangerinnen turnerer med i Frankrike i løpet av mai og juni.

Laila har også inngått samarbeid med flere museer i den franske hovedstaden. Blant annet Victor Hugo museet på Places des Vosges og i forfatterens hus på Guernsay øya i den engelske kanal. Ved Victor Hugo museet langs Seinens bredder i Villequir, har sangerinnen planlagt en større konsertserie i sesongen 2016 / 2017. Mange av Victor Hugo sine tekster er tonesatt og sangerinnen skal fremføre disse melodiene i de forskjellige museenes regi.

Laila har blitt valgt ut som solist ved et av de flotte rådhusene i den franske hovedstaden, hvor flere kjente komponister står på programmet. Hun gleder seg også til å gi masterklasse i norsk musikk i Poissy utenfor Paris i desember i år, med elever fra musikkonservatorier i omegn.

I julemåneden venter også en prestisjefull julekonsert i Saint Roch kirken i Paris, i samarbeid med det franske orkesteret Polytone. Høsten er hektisk med sangkonkurranse i Salzburg, samt konserter flere steder i Frankrike, London og også New York i løpet av våren 2017. Under den offisielle middagen på Norges nasjonaldag, ved Den Norske Klubben i Paris, har søstrene Thortveit organisert et kunstnerisk program for Klubbens medlemmer, den norske ambassadøren og andre gjester.

– Jeg har lenge gledet meg til dette musikalske og kunstneriske samarbeidet med min søster. Vi bor i forskjellige byer og forskjellige land, så det å endelig finne tid sammen i vår kunstneriske hverdag er veldig spennende, forteller sangerinnen.

Ingrid har nå en kunstutstilling hengende i Den Norske Klubben i Paris, «Moments». Under begivenheten på Norges nasjonaldag, skal kunstneren holde et foredrag til et lite utvalg fra utstillingens malerier. Sopransøsteren skal synge til maleriene, med melodier hovedsakelig av Grieg.

– Utstillingen «Moments» viser en rekke oljemalerier som jeg har fullført i senere tid. Flere stilleben i små format som jeg liker å male imens jeg jobber med de største figurmaleriene og portrettene. For foredraget planlegger jeg å snakke om figur- og portrettmaleriene. Med mine kunstverk forsøker jeg å formidle en spesiell stemning. Gjennom nøye observasjon av lys, farger, menneskelige uttrykk og kroppspråk, prøver jeg å få frem mellommenneskelige samspill og genuine følelser. Jeg gleder meg til å holde foredrag rundt dette tema, og det er slik en glede at min søster Laila skal bidra med sang som passer til maleriene mine, forteller kunstneren.