– Jeg er veldig spent på reaksjonene på filmen. Oppmerksomheten vil fortone seg massiv for mange, sier Lisbeth Røyneland, leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

Onsdag har Netflix-finansierte 22 July premiere på filmfestivalen i Venezia. Dette er den første internasjonale filmen om terrorangrepene. 22 July er basert på Åsne Seierstads bok En av oss og regissert av britiske Paul Greengrass (63). Anders Danielsen Lie (39) spiller rollen som Anders Behring Breivik.

– Det føles riktig at historien blir fortalt, og at regissøren også tar opp høyreekstremisme og bakgrunnen for det som skjedde. Men selvfølgelig er man redd for at det skal bli underholdning, sier Røyneland.

Spesialvisninger for støttegruppen

22 July er en av tre filmer om terrorangrepene mot Utøya og Regjeringskvartalet som kommer i år. I tillegg til ukens premiere har støttegruppen nylig hatt forhåndsvisninger av den svenske dokumentaren Rekonstruksjon Utøya.

– Det er veldig mye å forholde seg til. Det er vanskelig å følge med, samtidig som man også vil prøve å skjerme seg litt, sier Røyneland.

Leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland, forteller at gruppen er blitt informert underveis i innspillingen. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Støttegruppens medlemmer fikk mulighet til å se Erik Poppes film Utøya 22. juli før den kom på kino. Det vil også bli egne visninger med helsepersonell til stede før July 22 blir tilgjengelig på Netflix.

– I og med at datteren min ble drept på Utøya, vil jeg vite mest mulig om bakteppet for hendelsene. Du vil jo vite, sier Lisbeth Røyneland, som allerede har sett filmen.

Møter med regissøren

Regissør Paul Greengrass har hatt flere møter med støttegruppen. Han forteller i et presseskriv fra Netflix at han har ønsket å lage en film først og fremst om etterspillet, ikke om angrepene i seg selv.

– Når man skal filme historier som inneholder vold – som denne gjør, har man et ansvar for å lage en sannferdig film, men samtidig være tilbakeholden og anstendig. Det er vanskelig å balansere disse hensynene, men jeg tror det er nødvendig, sier Greengrass.

Stillbilde fra den kommende filmen «22 July». Anders Danielsen Lie spiller Anders Behring Breivik (til venstre), og Jonas Strand Gravli spiller Viljar Hanssen, som vitner mot Breivik i retten. Foto: Erik Aavatsmark/Netflix/NTB scanpix

Filmen følger Utøya-overlevende Viljar Hanssen og hans familie. Regissøren mener historien deres er typisk for Utøya.

Han forteller at flere av skuespillerne har hatt nær kontakt med, og til og med er venner av, dem de portretterer.

– Den eneste skuespilleren som ikke møtte personen han portretterer, var Anders Danielsen Lie, av åpenbare grunner. Men han har diskutert Breivik med sentrale personer i saken, sier Greengrass.

Slik ser filmplakaten for «22 July» ut. Foto: Netflix

– En viktig film

Ingen av dem Aftenposten har vært i kontakt med, vil uttale seg om innholdet i filmen før den har hatt premiere. Geir Lippestad forteller at han har hatt flere samtaler med Jon Øigarden, som portretterer forsvarsadvokaten i filmen.

– Jeg tenker at det kommer til å bli en viktig film, sier Lippestad.

– Vi har ikke hatt noen påvirkning på selve innholdet, men vi er blitt informert underveis og har kommet med innspill. For eksempel ville vi ikke at de skulle filme på Utøya eller bruke båten MS Thorbjørn. Det har de fulgt, forteller Lisbeth Røyneland i støttegruppen.

Faren til Viljar og Torje Hanssen, Sveinn Are Hanssen (47), bekrefter overfor Aftenposten at de har sett 22 July. Hanssen spilles av Thorbjørn Harr.

Erik Poppe regisserte «Utøya 22. Juli». Han håper Paul Greengrass kan løfte frem noe nytt i sin film. Foto: Ralf Hirschberger / TT / NTB Scanpix

– Håper de ikke har forhastet seg

Erik Poppe, som regisserte Utøya 22. juli, vet hvor krevende det er å lage film om angrepene.

– Det er store etiske utfordringer hvor enn man vender seg. Dette er tidkrevende og jeg håper ikke de har forhastet seg, sier Poppe.

Han håper Greengrass’ film kan være med å utfylle bildet av hendelsene 22. juli.

– Jeg har med vilje ikke forsøkt å forklare terroristen. Det gjør denne filmen. Personlig mener jeg vi vet nok om terroristen etter rettssaken. I tillegg er det skrevet bok etter bok om ham. Denne filmen vil oppfylle en ekstra dimensjon i historien om 22.juli om de klare å løfte frem noe nytt, sier Poppe.

Den nye filmen henvender seg til et mer internasjonalt publikum. Poppe sier han er nysgjerrig på hvordan den vil virke på norske seere.

– Valget med å spille inn filmen på engelsk kan være mer utfordrende for oss her hjemme, men det kan være at innholdet er så sterkt at det ikke spiller noen rolle hvilket språk som snakkes, sier han.

Isak Bakli Aglen (til venstre) og Jonas Strand Gravli spiller brødreparet Torje og Viljar Hanssen i Paul Greengrass’ film «22 July». Foto: Erik Aavatsmark/Netflix/NTB scanpix

Nordmenn i rollene

Paul Greengrass lovpriser den norske rollebesetningen og filmarbeiderne.

– Det var avgjørende for meg at filmen hadde en norsk nerve.

– I starten undersøkte jeg muligheten for å lage en norskspråklig versjon parallelt, men jeg fant ut at det ikke var praktisk, særlig siden jeg ikke snakker norsk, sier han.

Regissør Paul Greengrass (til venstre) sammen med Jonas Strand Gravli som spiller Viljar Hanssen. Foto: Erik Aavatsmark/Netflix/NTB scanpix