— Vi anslår at foreldre i snitt vil bruke 8400 kroner på gave til konfirmanten sin i år. Besteforeldre vil bruke nær 6000 kroner, er det to sett besteforeldre vil det si 12.000, tilsammen 20.000 kroner, forteller forbrukerøkonom hos Nordea, Elin Reitan.

Nordea har på vår forespørsel estimert hva som vil være gjennomsnittlig verdi på gavene til årets konfirmanter basert på en undersøkelse TNS Gallup utførte for banken i 2013. > Fokuser heller på å gi ungdommen en fin dag med hele familien i stedet for å skulle forsyne dem med en stor bunke med cash. Forbrukerøkonom Elin Reitan

— Ser man på verdiutviklingen på gave til konfirmanten fra 2011 til 2013 så er den prosentvise økningen høy i mange av kategoriene, og langt høyere enn inflasjonen. Dette er også en trend vi ser i andre gaveundersøkelser, forteller Reitan.

Så om man forsiktig anslår en økning i gavens verdi på omkring 5 prosent hvert år fra 2013 til 2015 vil banken ende på disse tallene.

- Øvrig familie vil punge ut i overkant av 1000 kroner, mens vi spanderer rundt 550 kroner om en av våre venners barn står konfirmant, sier Reitan.

Forbrukerøkonom: — Man vil ikke virke gjerrig

- Hva bør foreldre, besteforeldre og øvrig familie legge seg på når de gir penger til konfirmasjon?

Forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Nordea

— Det er naturlig at man ønsker å få en pekepinn på hva man bør gi. Man vil ikke virke gjerrige eller gi mindre enn andre, dessverre fører den følelsen til at man heller gir litt for mye enn for lite. Jeg kan likevel ikke komme med noen anbefalinger rundt summer, det vil være umulig fordi folk har så ulik økonomisk situasjon, sier Reitan.

Antall barn, barnebarn og nieser/nevøer spiller også inn. Forbrukerøkonomen har følgende to råd: Ikke gi over evne og gi til øremerkede formål.

— Fokuser heller på å gi ungdommen en fin dag med hele familien i stedet for å skulle forsyne dem med en stor bunke med cash, sier hun.

Prest: - Mål ikke din verdi ut fra hvor mye du fikk

I Bodø domkirke konfirmeres 70 ungdommer nå i mai. Konfirmasjonsprest og sogneprest, Kyrre Kolvik, innser at det er vanskelig å endre pengekulturen som har vokst frem rundt konfirmasjon.

- Vi ønsker ikke å drive noe korstog rundt pengebruk. Det vi imidlertid kan gjøre er å gi dem drypp om andre verdier. Vi sier til ungdommen: Mål nå ikke din verdi ut fra hvor mye du fikk til konfirmasjonen. Gode verdier i livet handler også om åndelige verdier, samt det å være omgitt av mennesker som er glade i deg, sier han.

Trendy å gi opplevelser i gave

Har konfirmasjonsgjester kvaler rundt å gi en spesifikk pengesum, er det noen alternativer?

Sogneprest Kyrre Kolvik. Foto: Den norske kirke

— Arvegods er ikke bare veldig trendy, men også en veldig god måte å gi noe som betyr mer enn penger, mener Reitan.Hun tror unge vil sette pris på en gave som vil vare og som vil stamme fra selve konfirmasjonsdagen. Opplevelser kan også være en fin gave.

— Det å gi tid er jo i vinden, det høres litt flåsete ut kanskje men dagens unge får så mye hele tiden. En gave som består av tid sammen på hytta, på fisketur, konsert eller teater vil være en veldig fin ting å gi. Ungdommen vil skjønne at besteforeldre, onkler og tanter har ulik økonomisk situasjon, sier hun.

Les også:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst